Bloemen op de plek waar de jongen werd doodgereden AP

De vrouw van een Amerikaanse diplomaat is Groot-Brittannië ontvlucht na een dodelijke aanrijding. Dat lukte dankzij haar diplomatieke immuniteit.

Volgens Britse media gaat het om de 42-jarige Anne Sacoolas. Zij wordt in verband gebracht met de dood van de 19-jarige Harry Dunn. Hij werd in augustus tijdens een ritje op zijn motor doodgereden door een automobilist die volgens de politie aan de verkeerde kant van de weg reed.

Het ongeval gebeurde vlakbij RAF Croughton, een Britse militaire basis in de buurt van Oxford waar ook medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten werkzaam zijn.

Intrekking

Uit politieonderzoek bleek dat de tegenligger de echtgenote van een Amerikaanse diplomaat was en vanwege haar onschendbare status niet zomaar vervolgd kon worden. De Britse politie vroeg officieel om intrekking van haar immuniteit, maar de VS weigerde dat.

Hoewel de verdachte beloofde beschikbaar te blijven voor onderzoek heeft ze het land nu toch verlaten. De ouders van de jongen hopen dat president Trump haar immuniteit alsnog intrekt, zodat ze mee moet werken aan het onderzoek.

De ouders van het slachtoffer houden een emotioneel pleidooi waarin ze de vrouw vragen terug te keren naar Engeland:

Vrouw diplomaat ontvlucht Engeland na dodelijk ongeluk: 'Oneerlijk om weg te gaan'

De moeder van het slachtoffer zegt dat ze er niet op uit is Saacolas achter de tralies te krijgen. "Als dat is wat het rechtssysteem doet, dan kunnen we dat niet stoppen. Maar we willen vooral de waarheid weten zodat we kunnen proberen rust te krijgen."

De Britse politie heeft een brief gestuurd naar de Amerikaanse ambassade in Londen. Maar het gebeurt volgens de BBC bijna nooit dat die iemands immuniteit intrekt.

STER reclame