NOS Sport

'Márquez is de grootste aller tijden en gaat nog wel een paar titels winnen'

Márquez verovert zesde wereldtitel MotoGP

Marc Márquez is pas 26 jaar, maar als je zijn erelijst bekijkt zou je eerder denken aan iemand die minstens tien jaar ouder is. Zondag veroverde de Spaanse coureur zijn zesde wereldtitel in de MotoGP in zeven jaar. Het enige jaar dat hij geen wereldkampioen werd, behaalde hij de derde plaats. Tel daarbij de wereldtitels in de Moto2-klasse en de 125cc en je komt tot een indrukwekkende lijst.

Commentator Hans van Loozenoord volgt de motorsport al decennia op de voet en kent de kwaliteiten van Márquez als geen ander.

Wat maakt hem zo goed?

"Hij is eigenlijk constant in topvorm. Márquez kent geen dipjes in zijn prestatiecurve. Hij staat er week in week uit. Het maakt hem niet uit wie de tegenstander is, welk circuit hij rijdt of wat voor weer het is. En vergeet niet dat de concurrentie moordend is. Op zijn vijftiende reed hij al in de 125cc-klasse, dat mag nu niet eens meer. Je moet daarvoor 16 zijn. "

Is hij nu al de grootste aller tijden?

"Absoluut. Als we kijken naar wereldtitels in de MotoGP heeft Valentino Rossi er zeven en Giacomo Agostini acht. Dat zijn de enige twee die er meer hebben. Márquez gaat daar wel overheen."

Giacomo Agostini op het circuit van Assen 1968

"Het enige verschil is dat Rossi, 40 jaar inmiddels, echt de ambassadeur is van de sport. Hij is razend populair en overal waar hij komt staan de fans voor hem in de rij. Márquez heeft dat wat minder. Al zie je tegenwoordig naast de vlaggetjes voor Rossi ook steeds meer de vlaggetjes voor Márquez. Op persoonlijk vlak staat Márquez nog niet naast Rossi, maar qua prestaties zeker. En daar draait het uiteindelijk om."

Wat kunnen we nog verwachten van Márquez?

"Hij gaat nog wel een aantal wereldtitels veroveren. Hij wordt ook nog steeds beter. Zo valt hij steeds minder vaak. Daarnaast rijdt hij voor een topteam dat de beste motoren heeft met het meeste vermogen en de beste wegligging. Ook is Márquez in staat om zijn motor perfect af te stellen. Dat is ook een kwaliteit."

"De enige die hem misschien kan bedreigen de komende jaren is Fabio Quartararo. Die is pas 20 jaar en kan misschien in de buurt komen. De gevestigde orde niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl