Cheruiyot naar het voorbeeld van Hassan superieur op 1.500 meter

Cheruiyot superieur op 1.500 meter in Doha

Timothy Cheruiyot heeft bij de WK atletiek in Doha op imponerende wijze de wereldtitel op de 1.500 meter in de wacht gesleept.

De 23-jarige Keniaanse atleet was met 3.29,27 liefst 2,12 seconden sneller dan Taoufik Makhloufi uit Algerije. Cheruiyot had blijkbaar goed gekeken naar de gouden race van Sifan Hassan, want net als Hassan nestelde hij zich al in de eerste ronde op kop, om vervolgens het tempo zo hoog te houden dat niemand nog in staat was hem te bedreigen.

Alleen Ronald Kwemoi kon even volgen, maar hij moest er na zo'n 1.000 meter af, waarna de winnaar van WK-zilver in 2017 op superieure wijze naar het goud liep. Marcin Lewandowski uit Polen eiste het brons op, zijn eerste medaille op een WK outdoor.

Eerste WK-goud voor Peters

Speerwerper Anderson Peters uit Grenada greep voor het eerst de wereldtitel. Hij won met een worp van 86,89 meter.

Anderson Peters viert zijn eerste wereldtitel speerwerpen

Het zilver ging naar Magnus Kirt, die na zijn vijfde worp de strijd moest staken met een schouderblessure. Titelhouder Johannes Vetter eindigde als derde.

Cheptegei grijpt goud op 10.000 meter

Joshua Cheptegei bezorgde Oeganda de tweede gouden medaille van dit WK. Na de titel van Halimah Nakaayi op de 800 meter snelde Cheptegei naar het goud op de 10.000 meter.

De 23-jarige Oegandees moest twee jaar geleden bij de WK in Londen genoegen nemen met zilver achter Mo Farah en werd op de Olympische Spelen in 2016 zesde.

Cheptegei grijpt WK-goud op 10.000 meter

Ditmaal was het na een spannende finish wel raak voor Cheptegei, die eerder dit jaar al wereldkampioen werd op de cross.

Yomif Kejelcha maakte het Cheptegei nog heel lastig. De Ethiopiër en de Oegandees begonnen zij aan zij aan de laatste ronde, maar uiteindelijk had Cheptegei het meeste over: 26.48,36 om 26.49,34.

Verspringgoud voor 'vliegende' Mihambo

Malaika Mihambo maakte in Doha haar favorietenrol bij het verspringen waar. De Duitse atlete, die dit seizoen drie van de vijf Diamond League-wedstrijden wist te winnen en daarbij telkens verder dan zeven meter sprong, veroverde goud met een afstand van 7,30 meter.

Vliegende Mihambo pakt WK-goud bij verspringen

De Europees kampioene van 2018 stond na twee sprongen achtste en moest vrezen voor een vervolg. Met haar derde poging vloog ze echter naar 7,30 meter. Slechts elf atletes sprongen ooit verder.

Nafissatou Thiam en Caterina Ibargüen wonnen de overige twee Diamond League-wedstrijden (Mihambo deed daar niet aan mee), maar ontbraken in de WK-finale. Maryna Bech-Romantsjoek won met 6,92 meter het zilver.