De wissel van Lieke Klaver op Lisanne de Witte tijdens de 4x400 meter

Estafettevrouwen genieten, maar eindigen als zevende in WK-finale 4x400

De Nederlandse estafettevrouwen zijn in de finale van de 4x400 meter als zevende geëindigd. Bij de WK atletiek in Doha ging het goud naar de atletes van de Verenigde Staten.

Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Bianca Baak en Femke Bol hadden zaterdag knap de finale gehaald en daarmee een ticket voor de Olympische Spelen veiliggesteld.

Estafettevrouwen eindigen als laatste in WK-finale 4x400 meter

In de finale rukte Oranje dankzij De Witte als tweede loopster nog op naar de vijfde plaats, maar Baak en Bol moesten vervolgens weer terrein prijsgeven. Met 3.27,89 bleven ze 0,91 boven het Nederlands record.

"Het was fantastisch", vertelde Baak na de finale. "Ik heb echt onwijs genoten, dit is het allertofste wat ik in mijn leven heb gedaan. Ik heb nu al zin in de Olympische Spelen."

Estafettevrouwen: 'Onwijs genoten van deze WK-finale'

Ook Bol en De Witte kijken tevreden terug op de finale. "We worden laatste, maar we hebben onszelf bewezen. Het is bovendien een goede tijd. Die 4x400 meter estafette is altijd een leuke afsluiting van het toernooi."

De Verenigde Staten wonnen het goud in 3.18,92 met een totaal andere ploeg dan tijdens de series. Zo was er geen plaats ingeruimd voor Allyson Felix, al krijgt zij wel haar dertiende gouden WK-medaille. Polen verraste met het zilver (3.21,89) en Jamaica was goed voor brons (3.22,37).

Doordat Canada werd gediskwalificeerd eindigde Nederland niet als achtste, maar als zevende in de WK-finale. In eerste instantie werd ook Jamaica gediskwalificeerd, waardoor het brons naar Groot-Brittannië leek te gaan, maar het protest dat de Jamaicanen indienden werd gehonoreerd waardoor het podium toch ongewijzigd bleef.

Verenigde Staten heeft titel terug, brons voor België

Ook de titel bij de mannen ging naar de Verenigde Staten. Op de 4x400 meter heroverden de Amerikanen de wereldtitel.

VS heeft WK-titel terug, brons voor België

Na zes keer goud op rij voor de Verenigde Staten won Trinidad & Tobago in 2017 verrassend goud. Dit keer waren Fred Kerley, Michael Cherry, Wilbert London en Rai Benjamin een klasse apart in 2.56,69.

De Belgen, bij de laatste vijf WK's drie keer vierde en twee keer vijfde, werden derde achter Jamaica en wonnen voor het eerst een medaille op dit onderdeel.