NOS Nieuws

Honderden vacatures voor anti-witwasafdelingen banken: 'Recruiters benaderen je vaak'

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

Banken zoeken massaal naar personeel voor controle op witwassen, financieren van terrorisme en andere criminele praktijken. In een jaar tijd trokken ABN Amro, ING en Rabobank honderden mensen aan voor dergelijke functies. Er staan nog honderden vacatures open, blijkt uit een rondgang van NOS.

De grootbanken breidden hun anti-witwasafdelingen fors uit nadat ze op de vingers werden getikt door De Nederlandsche Bank en het Openbaar Ministerie. ING schikte vorig jaar voor een recordbedrag van 775 miljoen euro met het OM vanwege nalatigheid bij het voorkomen van witwaspraktijken. Dezelfde maand kreeg Rabobank een boete van de toezichthouder. Vorige week werd bekend dat ook tegen ABN Amro een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Eerder werd ook Triodos al formeel op de vingers getikt door de toezichthouder.

Strafmaatregelen voor banken afgelopen jaar

"Sinds de casus van ING heeft compliance een volwaardige rol gekregen binnen de bankenwereld", ziet Rob Duijs, manager recruitment bij Partner in Compliance. Dat bedrijf leidt mensen op voor controlefuncties bij financiële instellingen en detacheert en rekruteert dergelijk personeel voor onder meer banken. "Ons bedrijf is sindsdien verdubbeld in aantal werknemers. En die groei komt echt voort uit de krapte op de markt."

Hele nieuwe afdelingen opzetten

Ook het UWV ziet dat banken het moeilijk hebben met het vinden van werknemers voor de anti-witwasafdelingen. Begin september zette het UWV de zogeheten functie Customer Due Diligence Specialist op de lijst met moeilijk vervulbare vacatures.

Hoe doe je dat eigenlijk, witwassers opsporen? Deze analisten vertellen:

Witwassen tegengaan vanaf je bureaustoel

De uitkeringsinstantie wijt de krapte aan strengere eisen van toezichthouders en de angst voor reputatieschade bij banken. "Steeds vaker worden hiervoor nieuwe, gespecialiseerde afdelingen of teams samengesteld", schrijft het UWV.

Dat blijkt ook uit de rondgang onder de banken. ABN Amro had eind 2018 nog 600 arbeidsplekken op de gespecialiseerde afdelingen. In september waren dat er al circa 1150. En de bank zoekt nog 150 tot 200 nieuwe specialisten. Bij ING zijn de afdelingen afgelopen jaar gegroeid naar 3000 arbeidsplekken wereldwijd. Er staan nog tientallen vacatures op de site, een groot deel ook in Nederland.

Ook de Rabobank is druk met werven. Sinds juni hebben ze zelfs een speciale arbeidsmarktcampagne om zijinstromers en net afgestudeerden te trekken. Deze krijgen vervolgens een interne opleiding.

Je merkt het vooral op LinkedIn, daar word je heel vaak benaderd door recruiters.

Analist

Het UWV ziet dat er meestal gevraagd wordt naar personeel met een universitaire of hbo-opleiding in bedrijfseconomie of rechten. Maar ook criminologen en historici worden specifiek gevraagd in vacatureteksten. Die brede vraag herkent Duijs. "Wij zoeken vooral mensen met analytisch vermogen. Dat kunnen ook mensen zijn met een opleiding geschiedenis, antropologie of religiewetenschappen."

Ook compliance analisten zelf merken dat er veel vraag is naar hun diensten. "Je merkt het vooral op LinkedIn, daar word je heel vaak benaderd door recruiters", zegt een analist bij de Volksbank. "Op een gegeven moment moet je gewoon kiezen bij welke bank je het liefst wilt werken."

Een analist in opleiding bij Partner in Compliance is zelf benaderd via LinkedIn en merkt ook dat hard wordt gezocht naar nieuwe mensen. "Vrienden van mij die net zijn afgestudeerd in verschillende richtingen worden aangesproken door meerdere compliance-bureaus."

Omscholing als oplossing

Vooral voor junior functies is vaak geen ervaring nodig. "De banken werken met bakken jong afgestudeerden via uitzendbureaus", zegt Nora de Groot, directeur van recruitmentbedrijf voor banken en financiële instellingen Total Solutions. "Ervaren mensen zijn bijna niet meer te vinden." Een oplossing zou zijn om meer ervaren administratieve ex-bankmedewerkers van andere afdelingen om te scholen, denkt De Groot.

ABN Amro heeft een speciale Detecting Financial Crime Academy opgezet om bankmedewerkers van andere afdelingen om te scholen. Daarnaast heeft de bank de anti-witwasafdelingen verspreid over het land om de vacatures makkelijker in te vullen.

Banken zouden graag meer willen samenwerken, nationaal en internationaal. Privacyregels en per EU-lidstaat verschillend toezicht maakt dat nu nog lastig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl