ANP
NOS Nieuws

Spreeuw ook dit jaar weer meest gespotte vogel

Bijna 160.000 spreeuwen werden er vandaag in ons land gespot op de 24e vogelteldag. Met 159.905 exemplaren is de spreeuw net als vorig jaar veruit de meest geziene vogel in Nederland. De kolgans eindigde met 69.497 waarnemingen op de tweede plaats en op de derde plaats staat de vink, die 54.344 keer werd gespot.

De vogeltrek komt in oktober altijd goed op gang en door het heldere weer was deze vandaag goed te zien. Vogels uit het noorden en oosten van Europa reizen in deze periode af naar ons land. Een deel van deze vogels brengt hier de winter door, de rest trekt, samen met vogels die hier hebben gebroed, verder naar warmere oorden.

Het grootste deel van de spreeuwen is volgens de Vogelbescherming afkomstig uit Scandinavië en Oost-Europa. Een deel van de spreeuwen vliegt nog door naar Groot-Brittannië en Frankrijk om daar de winter door te brengen.

Opvallend is het aantal gaaien dat vandaag in ons land werd gezien. Volgens de Vogelbescherming is sprake van een invasiejaar van gaaien als gevolg van een goed broedseizoen in het noorden en oosten van Europa en het weinige voedsel dat daar te vinden is. De gaai eindigde als tiende op de lijst met 14.331 exemplaren.

In totaal werden 566.813 vogels geteld, verdeeld over 208 soorten. Ook werden veel bijzondere vogelsoorten gezien zoals een steppekiekendief, twee buidelmezen, een roodpootvalk en een Siberische boompieper. Heel bijzonder is de zeer zeldzame blauwstaart, die in de duinen bij Den Haag werd gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl