EPA

SC Paderborn zit in een achtbaan door het Duitse profvoetbal. Het zweefde tussen de Bundesliga en de derde Liga, en als een van de andere clubs geen licentie-problemen had gekregen, was de club zelfs verdwenen uit het profvoetbal.

In de laatste zes seizoenen is de club drie keer gepromoveerd en twee keer gedegradeerd. Twee Nederlandse spelers maakten een deel van de achtbaanrit mee en kijken terug op het opmerkelijke verloop van Paderborn.

Bekijk hieronder de reis van Paderborn door de drie profdivisies:

De achtbaan van Paderborn door de Duitse profdivisies NOS

Paderborn eindigt al een paar jaar in de middenmoot van de tweede Bundesliga als Rick ten Voorde in de zomer van 2013 de overstap maakt van NEC naar de Benteler-Arena.

"Onze doelstelling was plaats acht tot twaalf. Als je ons budget vergeleek met de andere teams was dat ook wel realistisch, maar in de tweede seizoenshelft ging het opeens heel hard."

Waar Paderborn in de winterstop zevende staat en daarmee eigenlijk al boven verwachting presteert, wordt er na Kerst nog maar twee keer verloren.

"De groep bleef er nog wel enigszins koel onder, maar in de stad... Ik woonde midden in het centrum, je merkte aan alles dat het erin zat." Paderborn eindigt als tweede en maakt voor het eerst de sprong naar het hoogste niveau.

Augustus 2013: Rick ten Voorde (m) in dienst van Paderborn Getty Images

Ten Voorde maakt een deel van de voorbereiding mee, maar zal geen minuut in de Bundesliga spelen. "Ik had kunnen kiezen voor een rol als reserve, maar ik was 22, dan wil je spelen. En: ik had ook wel een klein beetje heimwee naar Nederland."

De aanvaller wordt verhuurd aan Dordrecht, dat naar de eredivisie was gepromoveerd. "Of het een goede keuze was: ik weet het niet. Ik heb er nog weleens aan gedacht, maar ja, je moet er niet te lang bij stilstaan."

Mei 2014: Ten Voorde (uiterst links) viert de promotie naar de Bundesliga AFP

Het avontuur begint voortvarend, na vier speelrondes is de club zelfs koploper. Maar Paderborn houdt het niet vol en op de laatste speeldag valt het doek alsnog en verdwijnt de club met het kleinste Bundesliga-stadion weer naar het tweede niveau.

"Door de degradatie werd ik een van de duurdere spelers", zegt Ten Voorde, "mijn contract werd ontbonden."

Effenberg kan tij niet keren

Op het tweede niveau zou de club zich weer thuis moeten voelen, maar het seizoen begint dramatisch. Trainer André Breitenreiter is naar Schalke 04 vertrokken en onder leiding van de nieuwe trainer worden slechts twee van de eerste tien wedstrijden gewonnen.

Half oktober wordt Markus Gellhaus ontslagen en vervangen door Stefan Effenberg. De eerste training zorgt voor een recordaantal fans op het trainingscomplex, maar een succes wordt het niet.

Februari 2016: Stefan Effenberg als trainer van Paderborn AFP

Onder het bewind van het enfant terrible Bayern München en Die Mannschaft komt Paderborn niet weg van de degradatieplaatsen. Na nog geen half jaar wordt Effenberg weggestuurd, maar desondanks wordt Paderborn laatste en moet het voor het tweede jaar op rij een stap terug doen.

In de derde Liga komt Koen van der Biezen de club versterken. De aanvaller speelde al enkele jaren in Duitsland toen Paderborn belde. "Ze waren natuurlijk twee keer gedegradeerd, maar daar denk je niet zo bij na. Clubs die degraderen uit een hogere divisie hebben vaak wel een hogere begroting."

Ondanks het optimisme komt aan de vrije val geen einde. "We hadden geen slecht team, maar de trainer werd snel ontslagen en de volgende ook. Ze kregen de boel gewoon niet op de rit."

2017: Koen van der Biezen (m) in actie namens Paderborn in de derde Liga Getty Images

Vijf speelrondes voor het einde staat Paderborn op een degradatieplaats. "Bij de trainer die toen kwam, Steffen Baumgart, had ik wel meteen een goed gevoel. Ik dacht: hier kan weleens wat groeien."

Onder Baumgart worden elf punten in vijf wedstrijden gehaald, maar toch degradeert Paderborn. Alweer. Ware het niet dat 1860 München uit de tweede Bundesliga is gedegradeerd en in financiële problemen komt.

De club uit München weet geen proflicentie te bemachtigen en zakt niet naar de derde, maar naar het vierde niveau. Zo blijft er toch een plekje in de derde Liga voor Paderborn.

Steffen Baumgart EPA

Met Baumgart aan het roer blijft de club presteren. "Ik had al snel door dat hij een goede kijk op voetbal had. Hij hield van aanvallend spel met veel lopende mensen, een trainer die liever met 5-4 wint dan met 2-0", zegt Van der Biezen.

Paderborn klimt direct naar de top van de ranglijst en eindigt als tweede, het keert met negentig doelpunten terug in de tweede Bundesliga.

Te fit om niet te spelen

Ook daarin blijft Paderborn winnen, maar Van der Biezen krijgt in de winterstop te horen dat hij niet meer hoeft te rekenen op veel speelminuten.

"Ik hoefde niet weg, maar voelde me fit genoeg om wekelijks te kunnen spelen. Op de bank was ik niet te genieten, dus ik vond het goed terug te gaan naar Nederland."

Zonder Van der Biezen bereikt de club de tweede Bundesliga en een jaar later ook de Bundesliga, nog altijd met aanvallend voetbal aan de hand van Baumgart.

Daarmee is Paderborn terug op het niveau van vijf jaar geleden, maar de vraag is hoelang ze het volhouden. Want na zes wedstrijden staat de club met één punt op de laatste plaats.

STER reclame