De ijsbreker laat zich nu invriezen in dit ijs
NOS Nieuws

Mega-expeditie poolgebied nu echt begonnen, schip laat zich invriezen

Een schip met honderden wetenschappers die meedoen aan een van de grootste poolexpedities ooit, laat zich vanaf vandaag invriezen op de Noordelijke IJszee. De ijsbreker Polarstern heeft vlak voor het begin van de poolnacht een geschikte ijsschots daarvoor gevonden, meldt de onderzoeksleiding in Duitsland.

Zo'n 300 wetenschappers uit 17 landen gaan een jaar lang onderzoek doen in het gebied. Door zich te laten invriezen kunnen ze worden meegevoerd door het ijs en de stroming. Naar verwachting komt de Polarstern volgend jaar september weer los in de wateren tussen Groenland en Spitsbergen.

Dit is de verwachte route van het schip

Het vinden van een geschikte ijsschots om 'aan te leggen' bleek door de warme zomer lastiger dan gedacht. De wetenschappers kregen hulp van satellieten en helikopters. Uiteindelijk werd het een race tegen de klok, omdat de poolnacht bijna begint. Nu al is het in het gebied alleen rond het middaguur nog schemerig.

Op het stuk ijs, van 2,5 bij 3,5 kilometer, wordt de komende tijd een onderzoekscentrum geplaatst. Voorlopig drijft de schots zo'n 10 kilometer per dag in verschillende richtingen. Op termijn wordt het ingesloten in poolijs.

Onderzoekers meten de ijsdikte, op de achtergrond de Polarstern

Doel van het onderzoek is beter begrijpen hoe het poolsysteem als geheel functioneert. Daarbij gaat het onder meer om de wisselwerking tussen de zee en de atmosfeer. "De metingen zullen erin moeten resulteren dat we beter onze modellen kunnen ontwikkelen en beter kunnen voorspellen wat het klimaat gaat doen", zei onderzoeker Laurens Ganzeveld van de Wageningen Universiteit eerder in Nieuws & Co.

De expeditieleden krijgen hulp van meetballonnen en drones. In de loop van de tijd vaart er vier keer een ijsbreker naar de Polarstern om het schip te bevoorraden en wetenschappers te brengen en op te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl