Kira Toussaint na haar winnende race op de 50 meter rugslag EPA

Kira Toussaint heeft bij de World Cup in Boedapest het Nederlands record op de 50 meter rugslag verbeterd. Ze bleef met 27,68 0,09 onder het record dat Hinkelien Schreuder vestigde in 2009.

"Ik was zeer verrast", aldus Toussaint. "We hebben net een zwaar trainingskamp achter de rug in Rome. Ik had geen idee of ik in vorm zou zijn. Het was ook niet de perfecte race."

'Mooi om te zien'

Ook Arno Kamminga pakte goud, op de 100 meter schoolslag, en hij scherpte met 59,05 zijn eigen Nederlandse record aan dat hij vorig jaar in Rome zwom. Net als Toussaint was hij nu 0,09 sneller.

Arno Kamminga na het winnen van de meter schoolslag EPA

"Kennelijk ben ik heel sterk uit dat trainingskamp in Rome gekomen", zei Kamminga. "We hebben daar keihard getraind. Mooi om te zien dat het er nu al uitkomt. Dit maakt me gretig ook richting het kortebaanseizoen."

Ranomi Kromowidjojo pakte zilver op de 50 meter vrije slag (24,62). Opvallend was het optreden van debutant Luc Kroon die op de 400 meter vrij als snelste naar de finale ging met 3.53,49. De 18-jarige Volendammer werd uiteindelijk zesde in een tijd van 3.52,01.

STER reclame