Mutaz Essa Barshim bedankt het publiek in Qatar
NOS Sport

Hoogspringer Barshim prolongeert wereldtitel voor eigen publiek

Hoogspringer Mutaz Essa Barshim heeft bij de WK atletiek voor eigen publiek zijn wereldtitel geprolongeerd. De 28-jarige Qatarees wist, in het voor eerst goed gevulde stadion in Doha, als enige een hoogte van 2,37 meter te bedwingen.

Zilver en brons gingen naar de onder neutrale vlag uitkomende Russen Michail Akimenko en Ilja Ivanjoek. Zij gingen net als Barshim bij hun eerste poging over 2,35 meter, maar zagen vervolgens op 2,37 meter drie pogingen mislukken.

"Dit was de droom", vertelde Barshim aan het eind van de avond. "Ik heb alles gedaan om op deze dag goud te winnen. Dit is voor Qatar, ik moest dit doen voor mijn land. Ik ben blij dat het is gelukt, maar ik besef het nog niet. Nu wil ik gewoon graag naar huis."

Barshim, die ook olympisch brons (2012) en zilver (2016) op zijn erelijst heeft staan, bleef acht centimeter onder zijn persoonlijk record. Akimenko en Ivanjoek verbeterden hun persoonlijk record met twee centimeter.

Hoogspringer Douwe Amels slaagde er niet in de finale te halen. De eis was een hoogte van 2,31 meter of bij de beste 12 uit het 32-koppige deelnemersveld behoren. Hij kwam in de kwalficatie niet verder dan 2,26 meter.

Razendsnelle Gardiner pakt titel op 400 meter

Op de 400 meter ging de wereldtitel naar Steven Gardiner. De atleet van de Bahama's nam op de de laatste 100 meter afstand van de rest van het veld en snelde in 43,48 naar zijn eerste individuele wereldtitel.

Gardiner pakt WK-goud op 400 meter

Anthony José Zambrano won in 44,15 het zilver en bezorgde Colombia daarmee de eerste medaille bij deze WK. De Amerikaan Fred Kerley was met 44,17 goed voor brons.

De 24-jarige Gardiner moest op de WK van twee jaar geleden genoegen nemen met zilver. Wayde van Niekerk pakte toen in Londen zijn tweede wereldtitel, maar de Zuid-Afrikaan was in Doha de grote afwezige. De regerend olympisch kampioen en wereldrecordhouder is herstellende van een slepende knieblessure.

Kipruto prolongeert ternauwernood wereldtitel

Conseslus Kipruto prolongeerde in Doha zijn wereldtitel op de 3.000 meter steeplechase ternauwernood. De olympisch kampioen uit Kenia bleef met 8.01,35 de Ethiopiër Lamecha Grima slechts 0,01 voor.

In de slotronde spitste de strijd zich toe op een duel tussen Kiproto, Grima en de Marokkaan Soufiane El Bakkali.

Na de laatste hindernis nam Grima de leiding over van El Bakkali en leek hij af te stevenen op het goud, maar op de valreep werd hij nog gepasseerd door Kipruto.

"Het was zwaar, maar ik loop wel mijn beste tijd dit seizoen", vertelde Kipruto. "Ik moest er zo hard voor vechten, maar ik heb gewonnen dankzij mijn mentaliteit. In mijn hoofd geloofde ik al dat ik kampioen was."

El Bakkali, die bij de vorige WK achter Kipruto naar het zilver liep, moest nu in 8.03,76 genoegen nemen met het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl