NOS Sport

Indrukwekkende Muhammad grijpt WK-goud met wereldrecord

Wereldtitel en wereldrecord voor Muhammad

Daliah Muhammad is bij de WK atletiek in Doha wereldkampioene geworden op de 400 meter horden. De Amerikaanse olympisch kampioene dook met 52,16 onder haar wereldrecord dat ze in juli op 52,20 had gebracht.

Sydney McLaughlin, die Muhammad dit jaar al twee keer de baas was, verkleinde op de laatste 100 meter de achterstand op haar landgenote, maar ze moest genoegen nemen met het zilver (52,23). De Jamaicaanse Russell Clayton legde in 53,74 beslag op de bronzen medaille.

Kers op de taart

"Ik wist niet of ik het wereldrecord nog een keer kon verbeteren", vertelde Muhammad na de WK-finale. "Ik was zo gefocust en dit voelt goed. Dat ik goud win in een wereldrecord is echt de kers op de taart."

Muhammad: 'Wereldrecord is kers op de taart'

Muhammad en McLaughlin vochten tot de finish om het goud. "Dit was de zwaarste wedstrijd die ik ooit heb gelopen", aldus Muhammad. "Je weet nooit wat er gebeurt als iemand zo dicht bij je loopt. Mijn vechtersmentaliteit kwam eruit!"

Femke Bol werd woensdag al uitgeschakeld in de halve finales van de 400 meter horden. De Nederlandse atlete liep in de series met 55,32 wel een persoonlijk record en veroverde daarmee ook een olympisch startbewijs.

Cubaanse atletes verslaan topfavoriet Perkovic

Bij het discuswerpen maakte Sandra Perkovic haar status als topfavoriete niet waar. De tweevoudig olympisch en wereldkampioene moest nu genoegen nemen met het brons, achter de Cubaanse atletes Yaimé Pérez en Denia Caballero.

Yaimé Pérez wordt wereldkampioene discuswerpen in Doha

Pérez, de winnares van het zilver bij de vorige WK, wierp bij haar vijfde poging de discus 69,17 meter ver. Ze verbeterde daarmee de prestatie van Caballero, die bij haar vierde poging tot een afstand van 68,44 meter was gekomen.

Perkovic, die in 2013 en 2017 goud won maar in 2015 de titel moest laten aan Caballero, begon met 66,72 meter, verbeterde zich in de volgende drie pogingen niet en sloot af met drie ongeldige worpen.

Geen Van Klinken in de finale

Jorinde van Klinken lukte het woensdag niet de finale te halen. De Nederlandse discuswerpster kwam in de kwalificatie tot een afstand van 58,58 meter, waarmee ze als achttiende eindigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl