De gearresteerde Nederlander op beelden van de Egyptische televisie
NOS NieuwsAangepast

Nederlander die vastzat voor filmen met drone is weer bij zijn familie

De Nederlandse man die in Caïro was opgepakt voor filmen met een drone, is weer in Nederland. Zijn advocaat Geert Iem Roos zegt tegen de NOS dat hij bij zijn familie is.

Zijn cliënt, de 43-jarige Pieter Bas Habes, werd gearresteerd omdat hij met een drone opnames had gemaakt in de buurt van het Tahrir-plein in het centrum van Caïro. De politie verdacht hem ervan dat hij opnames wilde maken van de protesten tegen de regering van president Sisi.

Het verweer van Habes was dat hij als toerist op doorreis was, en dat hij geen enkele politieke intentie had. Volgens advocaat Roos is dat door Egypte geverifieerd. "Als er sprake was van meer, dan hadden ze hem niet al vrijgelaten", zegt de advocaat in het NOS Radio 1 Journaal.

Behandeling in de gevangenis

Over Habes' behandeling in de gevangenis zegt Roos dat "hij het beter heeft gehad dan veel andere mensen daar". Na de protesten van twee weken geleden werden zeker 1000 mensen opgepakt. "Maar het is heel zwaar geweest voor hem."

Ook een aantal andere buitenlandse arrestanten zijn vrijgelaten en naar huis gestuurd. Het gaat om een student uit Mauritanië, twee Jordaniërs en een Sudanees.

Habes is vrijgelaten na een verzoek van advocaat Roos namens de familie, met hulp van Buitenlandse Zaken. Er is een aantal voorwaarden gesteld aan zijn vrijlating. Een daarvan is dat hij het land zo snel mogelijk moest verlaten.

Meer over de afspraken kan Roos niet kwijt. "Een van de afspraken is dat ik niet te veel over die afspraken kan zeggen."

Een Egyptisch tv-station zond na de arrestatie de onderstaande verklaring van de man uit. Daarin zegt hij dat hij beelden van zijn hotel wilde maken.

Nederlander vast voor vliegen met drone in Egypte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl