NOS Nieuws

President Trump wil dat ook China Joe Biden gaat onderzoeken

De Amerikaanse president Trump wil dat China een onderzoek instelt naar zijn Democratische rivaal Biden. Volgens Trump doet Bidens zoon Hunter met zijn bedrijf in het land dubieuze zaken, waar ook Biden van profiteert.

"Het is bijna net zo erg als in Oekraïne", zei Trump tegen journalisten bij het Witte Huis, zonder met bewijs voor zijn aantijgingen te komen.

Toen hem werd gevraagd of hij de Chinese president Xi persoonlijk zou vragen zo'n onderzoek in te stellen, zei Trump dat "dat zeker iets is waar we over nadenken".

Afzettingsprocedure

De opmerkingen van Trump zijn saillant, omdat hij in opspraak is gekomen vanwege een soortgelijk verzoek aan Oekraïne. Om die reden stemden de Democraten vorige week in met een onderzoek naar het afzetten van Trump.

In een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky vroeg hij Zelensky een onderzoek in te stellen naar Biden en het bedrijf van diens zoon. Een klokkenluider vond dat Trump daarmee zijn macht misbruikte.

Mogelijk poogde de president informatie te verkrijgen om tegen de 76-jarige Democraat te kunnen gebruiken in aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Biden is momenteel favoriet om de Democratische presidentskandidaat te worden.

De klokkenluider maakte daarom melding van het gesprek. De klacht werd eerst weggehouden bij het Congres. Later werd de melding alsnog gedeeld onder druk van zowel Democraten als Republikeinen, waarna de Democraten besloten de afzettingsprocedure te starten.

Volgens de campagnemanager van Biden zoekt Trump met zijn oproep aan China "wanhopig naar samenzweringstheorieën die allang zijn weerlegd en ontkracht".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl