Ibrahim Afellay ANP
NOS Voetbal

Niemand bij PSV weet precies wanneer, maar toch komt Afellay eraan

PSV beloonde Ibrahim Afellay in juni met een eenjarig contract voor zijn harde werken om weer fit te geraken. Maar de middenvelder is tot nu toe vooral op de tribunes van het Philips Stadion te aanschouwen. Zien we de pleintjesvoetballer uit Utrecht überhaupt nog aan het werk?

Het is sinds die dag in juni vooral stil rondom Afellay, die destijds een nieuwe stap zette in zijn traject om weer helemaal fit te raken. De 33-jarige voetballer werkte sinds maart onder begeleiding op De Herdgang aan zijn herstel.

Afellay zat bij de ondertekening van zijn contract nog lang niet op het fysieke niveau dat van een wedstrijdfitte speler verwacht wordt, maar trainde sindsdien wel volledig mee met de selectie van PSV.

Van Bommel: 'Geduld hebben'

Toch doet trainer Mark van Bommel het rustig aan met Afellay en tempert hij de verwachting rond zijn voormalig ploeggenoot bij PSV en Oranje. "Het gaat de goede kant op. We moeten geduld hebben en niet te hard van stapel lopen", herhaalde Van Bommel deze week.

"We geven Ibrahim de tijd. We zien elkaar vaak, praten met elkaar en daarop heb je een beeld. Dus we weten precies wat we aan het doen zijn."

'Niet te hard van stapel lopen met Afellay, zijn lichaam moet ook weer wennen'

Afellay, die terloops door Van Bommel aanvoerder werd gemaakt, maakte op 2 en 19 augustus en 4 september speelminuten in oefenduels van (Jong) PSV. Maar dat zette niet veel zoden aan de dijk.

Goede en vermoeide indruk

En Afellay deed op 19 september als dispensatiespeler mee aan de Premier International League, een competitie voor beloftespelers. Hij maakte daarin volgens coach Peter Uneken een prima indruk, maar oogde tegelijkertijd vermoeid. "Dat hoort in de opbouw van Ibrahim."

Ibrahim Affelay tekent zijn contract bij PSV, rechts John de Jong Pro Shots

Het is onmogelijk om in iemands lichaam te kijken, maar middenvelder Ryan Thomas lijkt bijvoorbeeld dichter bij zijn eerste officiële speelminuten te zitten.

De Nieuw-Zeelander, die medio 2018 van PEC Zwolle overkwam, zit na het herstel van zijn kruisbandblessure al vier duels op rij bij de wedstrijdselectie van PSV en zijn officiële rentree is een kwestie van tijd.

"Ryan maakt hele grote stappen en ook 'Ibi' maakt veel stapjes", gaf Van Bommel vorige week in aanloop naar het midweekse competitieduel met FC Groningen (3-1) het subtiele verschil tussen de twee revaliderende spelers aan.

Maar komt Afellay dit seizoen wel aan spelen toe? Van Bommel kan er geen direct antwoord op geven. "Ibrahim is er een lange tijd uit geweest. Dat wil niet zeggen dat je niet meer kunt voetballen, maar je moet het lichaam ook tijd geven om weer te wennen aan topvoetbal."

Afellay speelde op 30 december 2017 in dienst van Stoke City zijn laatste officiële wedstrijd. Het was zijn laatste wapenfeit als profvoetballer in een seizoen waarin hij tot acht officiële wedstrijden kwam.

Voorzichtig

In augustus bleek al hoe voorzichtig Afellay is over een eventuele rentree. "Ik wil er nog geen datum opplakken, dan kun je misschien met teleurstellingen te maken krijgen. Dat willen we natuurlijk niet. Laten we het erop houden dat ik eraan kom."

Statistieken Ibrahim Afellay

Seizoen Club Duels (goals)
2019/2020 PSV -
2018/2019 Stoke City -
2017/2018 Stoke City 8 (1)
2016/2017 Stoke City 14
2015/2016 Stoke City 36 (3)
2014/2015 Olympiakos 29 (6)
2013/2014 Barcelona 2
2012/2013 Schalke 04 15 (4)
2011/2012 Barcelona 5
2010/2011 PSV/Barcelona 54 (10)

STER reclame