Meerkampster Anouk Vetter
NOS Sport

Zevenkampster Vetter mentaal op: 'Waar ben ik mee bezig?'

Ze geeft het direct toe. Het klinkt in de catacomben van het atletiekstadion in Doha allemaal wat vaag.

Meerkampster Anouk Vetter heeft na zes onderdelen op de zevenkamp besloten de afsluitende 800 meter niet meer te lopen. Ze kan het, zegt ze zelf, mentaal niet meer opbrengen. "Fysiek ben ik prima, maar dit seizoen heb ik er moeite mee", zegt de nummer drie van de WK twee jaar geleden.

Vetter staat in Doha op de atletiekbaan met het idee dat ze goed heeft getraind, maar ook met een leeg gevoel. "Het is frustrerend, ik had dit ook niet van mezelf verwacht. Ik stel me steeds de vraag: waar ben ik mee bezig?", zegt ze over haar situatie.

Beluister hieronder het interview met Anouk Vetter na haar opgave op de meerkamp:

Vetter geeft aan dat die situatie al een tijd speelt. Rond de Europese kampioenschappen in Berlijn, ruim een jaar geleden, begon het. "Daarna ben ik ook lang op vakantie gegaan, maar ik heb er dit seizoen gewoon moeite mee. Ik kan het mentaal gewoon niet opbrengen", zegt de Europees kampioene van 2016.

Vetter zei na de eerste dag van de zevenkamp in Doha al dat het totaal niet liep. Ze miste agressiviteit bij haar zelf. Ze kon het ook niet, zoals anders, oproepen. "Het is allemaal veel te soft", stelde ze vast.

Vader en coach

Haar situatie is nog lastiger dan voor andere atleten, want vader Ronald is de bondscoach en haar coach op de zevenkamp. Al jarenlang. "We hebben het er de afgelopen maanden veel over gehad. Hij is mijn vader en mijn coach. De laatste weken was hij gelukkig wat meer mijn vader. Het is frustrerend voor hem", legt de atlete uit. "Ik heb hem in een lastige positie geplaatst."

Anouk Vetter samen met haar coach en vader Ronald bij een training op Papendal

Vetter voelt zich gewoon niet goed, kan niet meer genieten van de sport die ze zo liefheeft. "Het klinkt heel suf, maar dit had kennelijk zo moeten zijn. Ik leg mezelf veel druk op. Mijn vader baalt ook wel dat ik het mezelf zo lastig maak, maar elke vader wil zijn dochter gelukkig zien. Hij weet wat ik kan. Het is een moeilijke situatie", zegt Vetter.

Een andere coach is volgens Vetter niet de oplossing. "Ik vind het nog steeds prettig met mijn vader. Ik heb dit seizoen wel wat dingen veranderd, maar daar zit niet het probleem. Ik ga hier in Doha hard op mijn bek. Dat heb ik misschien ook nodig gehad om in te zien dat ik mijn tijd moet nemen. Fysiek ben ik prima, maar ik moet me eerst weer eens gaan opladen."

Na de eerste dag van de zevenkamp bij de WK in Doha gaf Vetter ook al aan dat ze zichzelf niet kon oppeppen. Bekijk het interview hieronder:

Balende Vetter: 'Kan mezelf niet oppeppen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl