NOS Sport

Jonge Naser stunt met wereldtitel 400 meter

Naser raast in supertijd naar wereldtitel op 400 meter

Salwa Eid Naser heeft bij de wereldkampioenschappen atletiek in Doha voor een enorme stunt gezorgd. De pas 21-jarige atlete uit Bahrein hield op de 400 meter de grote favoriete en olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo van de wereldtitel af.

Naser won in 48,14 seconden, waarmee ze de op twee na snelste atlete op deze afstand ooit werd. Het wereldrecord van Marita Koch (47,60) en de tijd van de nummer twee Jarmila Kratochvilova (47,99) dateren van de jaren tachtig. Miller-Uibo noteerde als nummer twee 48,37.

Geboren Nigeriaanse

De kleine Naser werd geboren in Nigeria en maakte als juniore onder de naam Abelechukwu Agbapuonwu al furore. Ze verhuisde in 2014 naar Bahrein en bekeerde zich tot de islam. Twee jaar geleden veroverde ze zilver bij de WK in Londen. De boomlange Miller-Uibo won daar brons.

Naser ging er donderdagavond na de start als een raket vandoor. Miller-Uibo kwam op het laatste rechte stuk met haar lange passen nog dichtbij, maar moest het opnieuw zonder WK-goud doen op de 400 meter.

Naser: 'Mijn coach zei: nu ga jíj niet jagen, maar laat je op jóú jagen'

Gong Lijiao prolongeerde haar wereldtitel kogelstoten. De 30-jarige Chinese is dit seizoen pas een keer verslagen. Chase Ealey slaagde daarin, maar de Amerikaanse had in Doha de vorm niet te pakken. De concurrentie kwam vooral van Danniel Thomas-Dodd; de Jamaicaanse zat Gong voortdurend op de hielen.

Gong pakte direct de leiding en kwam in haar vierde poging tot een afstand van 19,55 meter. Thomas-Dodd moest een persoonlijk record stoten om het goud af te pakken en leek daarin te slagen in haar vijfde poging. De rode vlag ging echter omhoog. Haar laatste stoot eindigde na 19,47 meter.

Kogelstootster Gong Lijiao uit China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl