NOS SportAangepast

Hassan op superieure wijze naar WK-finale 1.500 meter

Sifan Hassan krijgt zaterdag de kans haar tweede wereldtitel in Doha te veroveren. De Nederlandse wereldkampioene op de 10.000 meter plaatste zich donderdag op superieure wijze voor de eindstrijd op de 1.500 meter. Ze won haar race in 4.14,69.

Hassan heeft dit jaar de beste tijd staan op de 1.500 meter, maar twijfelde lang welke afstand ze zou doen naast de 10.000 meter. Haar voorkeur ging naar de 1.500 meter, maar haar inmiddels voor vier jaar geschorste coach Alberto Salazar had liever dat ze de 5.000 meter zou lopen.

Keuze

Beide afstanden lopen was in Doha geen optie. De series waren op dezelfde dag, de finales zaterdag direct achter elkaar. Uiteindelijk werd het de 1.500 meter, de afstand waarop ze het liefst zou gloriëren. Tactisch heeft ze de afgelopen jaren zoveel bijgeleerd dat ze zich er echt kansen op toedicht.

Indoor werd ze al eens wereldkampioene op de 1.500 meter, maar buiten zou Hassan dat graag herhalen. In 2016 was ze kansrijk in Rio op een podiumplaats, maar eindigde ze teleurstellend als vijfde.

Ook bij de WK twee jaar geleden in Londen stond ze bij de 1.500 meter met de vijfde plaats met lege handen. In Doha zou ze graag aantonen momenteel de beste op de afstand te zijn.

In de eindstrijd zal de tegenstand vooral komen van Faith Kipyegon. De Keniaanse veroverde in 2016 olympisch goud op de afstand en twee jaar geleden liet ze daar de wereldtitel op volgen.

Indrukwekkende sprint

Donderdagavond in Doha zaten de twee bij elkaar in de halve finale. Hassan begon als vanouds achterin. Pas in de voorlaatste bocht gaf ze gas. Ze ging naar voren en sprintte op het laatste rechte stuk iedereen op indrukwekkende wijze voorbij. "Dit zegt niets. Niemand is diep gegaan. Mij maakt het niet uit of zaterdag snel gaat of niet."

De Amerikaanse Shelby Houlihan eindigde als tweede. Kipyegon werd vierde en is er zaterdag in de finale ook bij. Uit de andere halve finale voegden de sterke Amerikaanse Jenny Simpson en Britse Laura Muir zich bij het deelnemersveld van zaterdag.

Kogelstoter Comenentia mist WK-finale

Voor Denzel Comenentia verliep de WK teleurstellend. De 23-jarige Nederlander slaagde er niet in de finale van het kogelstoten te bereiken. Comenentia kwam in zijn beste poging tot een afstand van 20,03 meter.

Om tot de eindstrijd door te dringen moest Comenentia, aan een oog blind, de kogel naar een afstand van 20,90 meter stoten of tot de toptwaalf van de twee kwalificatiegroepen behoren. Dat laatste lukte hem ook niet. Hij eindigde als 23ste.

Comenentia, die bij het kogelstoten een persoonlijk record van 20,88 meter heeft staan, had zich voor twee disciplines in Doha geplaatst, maar besloot het kogelstoten voorrang te geven op het kogelslingeren. De in Amerika studerende atleet dacht bij het kogelstoten meer kans te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl