ANP
NOS Nieuws Economie

Sandd beboet voor onderbetaling postbezorgers

Sandd heeft van de Inspectie SZW een boete van 289.000 euro gekregen voor onderbetaling van postbezorgers. Het postbedrijf betaalde volgens zogeheten normuren maar hield geen wettelijk verplichte urenregistratie bij. Postbezorgers werkten daardoor feitelijk meer uren dan ze betaald kregen en verdienden soms minder dan het wettelijke minimumloon.

Vakbond FNV diende in mei 2018 een verzoek tot handhaving bij de inspectie. Die onderzocht vervolgens de periode december 2017 tot en met mei 2018. Een geselecteerde groep van 28 postbezorgers toonde op basis van de eigen urenregistratie aan dat ze onderbetaald werden.

"De normuren waren eenzijdig door Sandd opgelegd maar waren voor de werknemers volstrekt onhaalbaar", zegt FNV-bestuurder Ger Deleij. "Bezorgers moesten bij wijze van spreken rennend langs alle huizen om de post te bezorgen en dan nog haalden ze het niet binnen de gestelde norm."

Sinds 2018 mag er wettelijk niet op basis van normuren betaald worden. Sandd zelf kon in de zaak niets bewijzen of weerleggen, aangezien een urenregistratie ontbrak. De inspectie heeft Sandd opgedragen om voor alle medewerkers een betere urenregistratie te voeren.

Staartje

De boete krijgt nog een financieel staartje. De FNV wil een collectieve claim indienen bij het postbedrijf om achterstallig loon terug te halen. Medewerkers worden opgeroepen zich te melden als ze van mening zijn dat ze de afgelopen jaren onderbetaald zijn. Volgens de FNV gaat het om enkele duizenden postbezorgers.

Bij Sandd werken zo'n 16.000 postbezorgers, van wie inmiddels 80 procent in dienst is. Voorheen waren veel postbezorgers zzp'ers.

STER reclame