Jesse Lingard baalt
NOS Voetbal

Stunten tegen het grote United, een beter moment lijkt er niet voor AZ

In de Europa League staat vanavond het duel tussen AZ en Manchester United op het programma. Normaal gesproken zouden de Alkmaarse fans zich niet veel illusies hoeven te maken en misschien hun handen dichtknijpen met een gelijkspelletje.

Waarom zou AZ op het kunstgras van ADO Den Haag niet stiekem een zege kunnen boeken? Vijf redenen waarom het vandaag de uitgelezen kans is op een stunt.

Team volledig uit vorm

In de Premier League staat Manchester United op de tiende plaats. Dat is de slechtste seizoensstart na zeven wedstrijden (negen punten) in dertig jaar.

Terwijl het er zo goed uitzag toen trainer Ole Gunnar Solksjaer het roer een klein jaar geleden overnam van José Mourinho. Van de eerste zeventien wedstrijden met de Noor won United er veertien.

Manchester United-manager Solskjaer vervloekt het Haagse kunstgras

Maar de laatste 28 Premier League-wedstrijden leverden slechts 49 punten op. Dat zijn twee punten minder dan in de laatste 28 duels onder Mourinho, waarna de Portugees de laan werd uitgestuurd.

United scoort niet

Slechts zeven goals in de laatste acht officiële duels, dat zijn ook geen cijfers om over naar huis te schrijven.

Spits Marcus Rashford onttrekt zich met drie treffers enigszins aan de malaise, maar een kanttekening daarbij is dat hij twee goals vanaf de stip maakte. Nieuweling Daniel James maakte er ook drie, maar staat niet bekend als een scherpschutter.

Aanvaller Anthony Martial ontbreekt vanwege een blessure. Voor de vertrokken Alexis Sánchez en Romelu Lukaku lukte het de club afgelopen transferperiode niet om een vervanger te strikken.

Tegen AZ niet met sterkste elf

Manchester United speelde maandagavond nog in competitieverband de topper tegen Arsenal (1-1). Bij sterspeler Paul Pogba begon een enkelblessure op te spelen, hij is er vanavond hoe dan ook niet bij.

Tahith Chong, de Nederlandse speler van Manchester United

Anthony Martial, Phil Jones, Aaron Wan-Bissaka en Luke Shaw zijn ook in Manchester achtergebleven. Solskjaer gaf al aan in Den Haag ook weer een paar talenten de kans te geven zich te bewijzen. Wellicht krijgt de Nederlander Tahith Chong speeltijd.

Negen uitduels zonder zege

Manchester United is bezig aan een dramatische uitreeks, met al negen duels zonder zege. De laatste overwinning was in de Champions League op Paris Saint-Germain, vlak na de aanstelling van Solskjaer.

Inmiddels is de sfeer omgeslagen. Want waar AZ dit seizoen - ondanks alle malheur in het eigen stadion - indruk maakt met een vloeiend aanvalstrio en een potdichte defensie, is enige vreugde bij United zeker in uitduels ver te zoeken.

Drie keer werd er gelijkgespeeld, maar met een puntje tegen Wolverhampton Wanderers, Southampton en Huddersfield Town keerden de supporters alles behalve voldaan huiswaarts.

Renovatie kost tijd

Het was tijd voor een grote renovatie. Bijna 160 miljoen euro werd er uitgegeven aan Harry Maguire (87 miljoen), Aaron Wan-Bissaka (55) en Daniel James (17).

Onvrede bij United-verdediger Harry Maguire

De Spaanse routiniers Juan Mata en David De Gea kregen nieuwe contracten, maar Mata gaf al aan dat de opbouw van een nieuw elftal nog wat tijd kost.

Clubicoon Paul Scholes, tegenwoordig werkzaam als analyticus, gaf al een indicatie van de duur. "Ik denk dat je het huidige United kan afschrijven voor in elk geval de komende twee jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl