Rini Coolen
NOS Voetbal

Wonderdokter Coolen zette zonder morren stapje terug bij Rosenborg

Niemand speelt graag in Trondheim, die schilderachtige Noorse stad op slechts 350 kilometer van de poolcirkel. Daar waar het in de zomer nooit donker wordt en in de winter zelden licht. Waar het veld van het Lerkendal-stadion half oktober begint te lijken op een Siberische toendra.

Daar waar de plaatselijke voetbaltrots (bijnaam: de trollenkinderen) dertien jaar op rij ongenaakbaar was in de eigen competitie en acht keer op rij in de groepsfase van de Champions League aantrad.

Rosenborg BK, altijd een lastige klip

Het is geen gemakkelijke opgave om te winnen van Rosenborg Boll Klub. Vraag het Ajax, dat in vier duels nog nooit wist te winnen van de Noorse grootmacht. Vraag het Feyenoord of NAC, die de handen konden dichtknijpen met een remise.

Het enige Nederlandse succes in de heuvels rond Trondheim komt op conto van PSV. Dat won in het seizoen 2004/05 dankzij een late goal van John de Jong met 2-1 in Noorwegen en stoomde vervolgens door naar de halve finales van de Champions League.

Kampioenenmaker Coolen: 'Als ik mocht kiezen, was ik nog hoofdtrainer'

Vanavond stuit trainer Mark van Bommel, die in 2004 als speler erbij was, opnieuw op Rosenborg, al is de club allang niet meer de veelvraat van weleer. In de huidige competitie staat Rosenborg slechts vierde, twaalf punten achter koploper Molde FK.

Nederlander helpt dolende grootmacht

Ook vorig jaar was de situatie vrijwel uitzichtloos, tot een Nederlander aan het roer kwam van de dolende grootmacht van weleer. Zijn naam: Rini Coolen.

"Ja, zo kun je het bekijken...", grinnikt de 52-jarige Arnhemmer, die we in Nederland vooral kennen als hoofdtrainer van FC Twente (2004-2006). "De ploeg speelde niet slecht, maar stond niet op de plek waar ze hoorde. De trainer (Kare Ingebrigtsen, red.) werd ontslagen en toen zijn ze bij mij uitgekomen. Ik was hier net een paar maanden bezig met de opleiding, dus ik kende de club en de competitie ook nog niet heel goed."

"Celtic-uit was mijn eerste wedstrijd", vervolgt Coolen, die in de kwalificatie van de Champions League werd uitgeschakeld door de Schotse kampioen. Opvallend genoeg kwam hij Celtic daarna in de groepsfase van de Europa League weer tegen.

Het werd uiteindelijk voor Coolen en Rosenborg een topseizoen. "We hebben ons geplaatst voor Europees voetbal, zijn kampioen geworden met vijf punten voorsprong op de nummer twee en we hebben de beker gewonnen."

Rini Coolen op Celtic Park met in zijn schaduw toenmalig Celtic-coach Brendan Rodgers

Na al die successen deed Coolen gewoon weer een stapje terug. "De club is altijd heel duidelijk geweest dat ze na het seizoen een Noorse coach wilden. Uiteindelijk hebben ze me wel gevraagd of ik beschikbaar was als ze de juiste coach niet konden vinden", zegt de Nederlander.

'Als ik mocht kiezen, was ik graag hoofdtrainer gebleven'

"Daar heb ik 'ja' op gezegd, maar ik wist dat ze naar een andere trainer uitkeken. En dat is prima. Maar als de keuze aan mij was geweest, was ik hoofdtrainer gebleven."

Zo zit niet Coolen, maar de 44-jarige Eirik Horneland vanavond tegen PSV op de bank. Coolen is zelfs niet gevraagd om zijn mening over PSV. "Ik heb een prima relatie met de trainer, maar hou me vanaf het begin van het seizoen afzijdig van het eerste elftal. Ik denk dat dat het duidelijkste is. Het is nu zijn team."

2004: Rini Coolen als trainer van FC Twente

De hoofd jeugdopleiding van Rosenborg kijkt hoe dan ook uit naar de wedstrijd tegen PSV. "PSV zal het meeste balbezit en het meeste initiatief hebben. Dat is anders dan Rosenborg gewend is, want in de Noorse competitie moeten zij altijd het spel maken. Ik ben heel nieuwsgierig. Ik hoop natuurlijk dat Rosenborg een resultaat haalt, maar ik ben natuurlijk ook Nederlander."

Toch dient PSV gewaarschuwd te zijn. "Kijk naar de wedstrijden tegen Ajax twee jaar geleden. Daarin is Ajax waarschijnlijk ook twee keer veel beter geweest, maar Rosenborg heeft twee keer gewonnen. Alles is mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl