Frenkie de Jong op de bank bij Barcelona
NOS Voetbal

Frenkie en Fati, hoop in bange dagen bij weifelend FC Barcelona

Is Frenkie de Jong nou zo goed of is Barcelona zo slecht? De Nederlandse middenvelder wordt dit seizoen gezien als een van de weinige lichtpuntjes in het elftal van Ernesto Valverde, de trainer die al een tijd onder druk staat.

Thuis tegen Internazionale (vanavond 21.00 uur) en Sevilla (zondag) moet gewonnen worden om zowel in de Champions League als de competitie niet achterop te raken na een weifelende start.

Barcelona is echter al maanden zichzelf niet, eigenlijk al sinds de dreun die Liverpool begin mei uitdeelde tijdens het Wonder van Anfield. "Maar we moeten door en niet zoeken naar excuses", zegt Gerard Piqué.

De verdediger is net als Sergio Busquets, Sergi Roberto en Jordi Alba afkomstig uit de eigen jeugd. Het zijn de jongens die de Catalanen smoel geven. Maar die identiteit is steeds verder te zoeken.

Riante uitgangsposities

Vooral Europees sloeg het elftal onder Valverde een modderfiguur, door zowel vorig jaar tegen Roma (4-1) als afgelopen voorjaar tegen Liverpool (3-0) riante uitgangsposities in de Champions League te verspelen.

Met 250 miljoen euro aan nieuwe spelers moet het dit seizoen beter. "Maar het draait nog lang niet zoals het moet. Dat geldt niet alleen voor Messi", aldus Piqué.

De absolute ster kwakkelt al een tijdje met blessures, waardoor hij zijn stempel nog niet op het spel kon drukken. De gevestigde orde laat het afweten. Topaankoop Antoine Griezmann (120 miljoen) komt nog niet uit de verf, Luis Suárez werd zelfs uitgefloten.

Antoine Griezmann op de grond

De meest ondankbare baan lijkt op dit moment die van sportief directeur. Marc Overmars bedankte voor de eer en ook clubicoon Carles Puyol vindt het niet het juiste moment terug te keren bij zijn oude liefde.

"Na lang wikken en wegen heb ik besloten het aanbod van de club niet te aanvaarden", liet hij beleefd weten, om zich daarbij te verschuilen achter andere drukke projecten.

Valverde schuift intussen met zijn spelers dat het een lieve lust is. Bijna wekelijks speelt Barcelona in een andere samenstelling. En De Jong werd op zijn beurt al gebruikt als linkermiddenvelder, centrale middenvelder, controleur en centrale verdediger.

De Jong wordt in de media geprezen om zijn inzicht, techniek en controle. "Hij geeft het elftal weer zuurstof", prees de krant AS zijn spel. Om daaraan wel toe te voegen dat het tijd wordt dat hij een vaste rol in het elftal opeist.

Frenkie de Jong en Ansu Fati

Dat geldt ook voor Fati, de tienersensatie die door de vele blessures al op zestienjarige leeftijd voor de leeuwen werd gegooid. Maar ondanks zijn bevliegingen blijft de ploeg een kwetsbaar geheel.

Na alle successen in de laatste tien jaar, vooral onder Pep Guardiola en Luis Enrique, ligt de lat extreem hoog voor Valverde. Bij een gelijkspel of nederlaag vanavond is hij in punten de slechtst presterende Barcelona-trainer in het laatste decennium. En dat knaagt.

"De sfeer in de kleedkamer is uitstekend", zei Valverde tijdens zijn perspraatje voorafgaand aan het duel met Inter, dat in Italië alle wedstrijden won. "We hebben een selectie waarmee we om alle prijzen kunnen meespelen, maar soms komt dat er even niet uit."

Ansu Fati viert zijn doelpunt tegen Valencia met teamgenoot Griezmann

Piqué wijt dat aan een slechte voorbereiding, waarbij de club met lucratieve tripjes over de wereld een hoop geld binnenharkte. "Het was veel reizen en weinig trainen."

Reizen hoeft even niet meer. De focus kan op twee zware thuiswedstrijden, waarin zeker Suárez en Griezmann zich eens echt kunnen onderscheiden. De roep om Messi is groot. Speelklaar inmiddels, maar nog zonder wedstrijdritme.

Een week geleden rekende Barcelona ternauwernood af met Villarreal, waarna Camp Nou een staande ovatie in huis had voor Santi Cazorla, de man van de wedstrijd. Cazorla is een middenvelder van bijna 35, die na jaren zwaar blessureleed terugkeerde op topniveau.

Cazorla speelde echter wel bij de tegenstander. Hoe respectvol het eerbetoon ook was, voor Valverde is te hopen dat het sentiment snel omslaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl