Een man komt aan in de Atheense haven
NOS Nieuws

VN: 1000 migranten verdronken dit jaar, situatie op Griekse eilanden kritiek

Dit jaar zijn op de Middellandse Zee meer dan duizend migranten verdronken die probeerden Europa te bereiken. Dat schat de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Hoewel het aantal doden sinds 2016 is gedaald, zijn de cijfers voor september juist hoger dan normaal.

Het is het zesde jaar op rij dat deze "gure mijlpaal" van duizend doden is bereikt, zegt de VN. In 2018 kwamen er 2277 mensen om het leven. Het aantal migranten dat in de Middellandse Zee verdrinkt, neemt af sinds het hoogtepunt in 2016. Toen kwamen 5096 mensen om het leven.

Ook het aantal migranten dat in Europa aankomt, neemt af. In 2015 kwamen nog ruim een miljoen mensen aan. Dat was voor het sluiten van de Turkije-deal. Vorig jaar ging het om 141.000 mensen. Dit jaar zijn tot nu toe 78.443 geregistreerd. De VN waarschuwt wel voor de "kritieke situatie" in migrantenkampen op de Griekse eilanden.

Griekse eilanden

De VN zegt dat de Griekse autoriteiten onmiddellijk een einde moet maken aan de "gevaarlijke situatie" op de Griekse eilanden. De migrantenkampen daar zijn overvol. De toename van het aantal migranten maakt de situatie er onhoudbaar, zegt de VN.

In het beruchte kamp Moria op Lesbos zitten veel te veel migranten: ruim 12.000, terwijl het kamp is bedoeld voor 3000 mensen. "Er is één toilet op honderd migranten", zegt een woordvoerder. De burgemeester van het eiland zei eerder dat de situatie lijkt op "concentratiekampen, waar alle menselijke waardigheid is verdwenen".

Op het eiland Lesbos kwam dit weekend een vrouw om het leven bij een brand. Een kind raakte gewond. Honderden migranten protesteerden vandaag tegen de omstandigheden. Op borden stond: "Moria is de hel".

Ook op de eilanden Samos en Kos wordt de situatie door de VN kritiek genoemd. Op Samos verblijven acht keer zoveel mensen als de capaciteit toestaat: 5500 in plaats van 700. Op Kos leven zo'n 3000 mensen, terwijl er officieel maar plaats is voor 700.

Nationale crisis

"We verkeren in een nationale crisis", zei de Griekse onderminister voor Burgerbescherming. Gisteren besloten de autoriteiten om opnieuw 250 mensen naar het vasteland te verplaatsen om wat verlichting te brengen. Al wekenlang worden mensen naar het vasteland overgebracht, maar het aantal nieuwe migranten dat naar de eilanden komt, is nog steeds groter dan het aantal mensen dat vertrekt.

Het is de bedoeling dat voor eind 2020 10.000 migranten naar Turkije gaan. Zij worden teruggestuurd volgens de afspraken tussen de EU en Turkije; het zijn mensen die in de EU geen recht hebben op asiel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl