NOS Nieuws

Miljardairsfamilie komt eindelijk over de brug voor Notre Dame

De belofte van een miljoenendonatie lag er al maanden, maar vandaag ondertekenden de Franse miljairdair François Pinault en zijn zoon François-Henri Pinault de officiële documenten. In het aartsbisdom van Parijs zette de Franse miljairdairsfamilie, die onder meer de modemerken Gucci en Yves Saint Laurent bezit, zijn handtekening onder een donatieovereenkomst van 100 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de wederopbouw van de Notre Dame.

De kathedraal raakte in april zwaar beschadigd bij een grote brand. Onmiddellijk daarna stroomden de toezeggingen voor donaties binnen, maar de beloofde miljoenen van rijke Franse families lieten tot deze week op zich wachten. Daardoor waren de autoriteiten vooral afhankelijk van kleine donaties van particulieren om de eerste reparaties te financieren.

1 euro

Bij de Notre Dame Foundation is tot nu 36 miljoen euro binnengekomen, afkomstig van particulieren, bedrijven en gemeenten. Daaronder zijn volgens de aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, ook donaties van 1 euro. ''Iedereen geeft wat hij kan, maar de grote donoren geven ons ruimte om te ademen.''

In navolging van Francois Pinault zegden ook andere rijke Fransen geld toe. Zo beloofde onder meer Bernault Arnault van de luxegroep LVMH (Louis Vuitton) 200 miljoen euro. Arnault ondertekende zijn donatieovereenkomst vorige week. De Bettencourt Schueller Foundation van L'Oreal zegde eveneens 200 miljoen toe.

Bekijk in onze animatie hoe het vuur in april om zich heen greep:

Hoe het vuur om zich heen greep in de Notre-Dame

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl