Jamile Samuel op de WK in Doha

De Witte en boze Samuel uitgeschakeld, Bol met OS-ticket verder op 400 horden

Lisanne de Witte en Jamile Samuel zijn er bij de WK atletiek in Doha niet in geslaagd de finale van respectievelijk de 400 en 200 meter te bereiken. De Witte, Nederlandse recordhoudster op de 400 meter, werd in de halve finales van haar specialiteit uitgeschakeld. Samuel kwam er in haar halve finale op de 200 meter niet aan te pas.

De Witte finishte in haar serie als vijfde in 51,41 seconden, net boven haar beste tijd van dit seizoen (51,30). Olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo maakte de meeste indruk. Ontspannen liep de atlete van de Bahama's in de race met De Witte naar de winst in 49,66 seconden.

De Witte was teleurgesteld in haar race. "Ik ben nog langzamer dan in de series", zei ze. Maandag liep ze 51,31. "Ik had harder moeten openen. Het was een slechte race. Ik weet dat ik op de goede weg ben, want ik ben veel beter dan dit."

Samuel gaf na de series al aan dat ze door een achillespeesblessure een moeilijk seizoen doormaakt. Daar kwam voor de halve finale van de 200 meter nog een akkefietje met de Atletiekunie bij. Uiteindelijk finishte als zesde in de tegenvallende tijd van 23,02.

Akkefietje bondskleding kost energie

Haar vriend, polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar werd door de Atletiekunie weggestuurd omdat hij bij een bezoek aan een onderkomen van zijn persoonlijke sponsor niet de bondskleding aan had. Samuel was erbij, droeg die gewenste kleding ook niet, maar mocht wel blijven.

"Die zaak heeft me veel energie gekost voor de halve finales", zei ze. "Ik vind het meten met twee maten."

Op de vraag of Samuel wellicht mocht blijven omdat ze een belangrijke factor in de estafetteploeg op de 4x100 meter is, gaf de atlete toe dat dat waarschijnlijk wel heeft meegespeeld. "Maar ondanks dit alles had ik beter kunnen lopen."

Olympisch ticket

Femke Bol bereikte op haar eerste WK bij de senioren de halve finales van de 400 meter horden. Dat deed ze met een dik persoonlijk record van 55,32 seconden, waarmee ze ook onder de limiet (55,40) voor de Olympische Spelen in Tokio dook.

Bol geldt in de Nederlandse atletiek met haar 19 jaar als een groot talent. De pupil van Bram Peters kan zowel op de 400 meter als de 400 meter horden goed uit de voeten. Haar persoonlijk record op de 400 meter horden stond op 55,94 seconden.

Tweede deel

Bol moet het vooral van haar tweede deel van de race hebben. Dat bleek ook in Doha, waar ze lange tijd laatste lag maar op het laatste rechte eind heel veel terrein goedmaakte.

Ze finishte als vijfde, waardoor ze moest wachten of ze tot de beste vier verliezers zou behoren. Bol was de snelste verliezer. Titelverdedigster Kori Carter redde het niet. De Amerikaanse verliet na een aantal horden geblesseerd de baan.

"Ik ben zo blij. Ik wilde een goede race lopen en verder komen. Beide is gelukt. En ook nog een olympische limiet", jubelde Bol na haar race. Ze moest van heel ver komen. "In het begin liep iedereen ver bij me weg. Ik dacht: focus houden. Ik heb een heel erg sterk einde, maar ben nog niet zo snel als die andere meiden op het eerste stuk."

Hoogspringer Douwe Amels slaagde er niet in de finale te halen. De eis was een hoogte van 2,31 meter of bij de beste 12 uit het 32-koppige deelnemersveld behoren.

Amels, die een persoonlijk record van 2,28 meter heeft staan, begon voortvarend. De in Duitsland trainende Fries, die de afgelopen jaren werd achtervolgd door blessureleed, ging in zijn eerste poging over 2,17 en 2,22 meter. Bij 2,26 ging het drie keer mis.