Kelly Jonker in actie voor Oranje bij het afgelopen EK in Antwerpen
NOS Sport

Hockeyster Jonker stopt bij Oranje vanwege zwangerschap

Kelly Jonker zet per direct een punt achter haar interlandloopbaan. De 168-voudig international heeft bondscoach Alyson Annan laten weten dat ze in verwachting is.

Ook zal ze dit seizoen niet meer in actie komen bij haar club Amsterdam.

Goalgetter

De 29-jarige aanvalster maakte op 7 april 2008 haar debuut voor Oranje, was als reserve aanwezig bij de olympische titel van 2008 en greep olympisch goud in 2012 en zilver in 2016).

Ook pakte Jonker twee keer de wereldtitel (2014 en 2018) en werd ze twee keer Europees kampioen (2017 en 2019).

In haar loopbaan bij Oranje was de koningin van de tip-in 68 keer trefzeker, vaak op belangrijke momenten. Zo maakte ze in haar laatste vijf finales een doelpunt.

Vijf hockeyfinales van Oranje, vijf keer Jonker

De zwangerschap kwam voor Jonker en haar echtgenoot onverwacht, zo laat ze weten in een persbericht. "Natuurlijk, tot voor kort was het mijn doel om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Het voelt op dit moment nog een beetje raar dat die ambitie ineens voorbij is. Maar ik krijg er zoiets moois voor terug, dat is het meer dan waard."

"Ik heb een fantastische tijd gehad bij het Nederlands Elftal maar daar komt nu een eind aan", vervolgt Jonker. "Na mijn zwangerschap zal ik niet meer terugkeren bij Oranje. Ik heb nog niet besloten wat ik bij Amsterdam ga doen. Daarover neem ik later, in de zomer van 2020, een beslissing."

Sportief is het afscheid van de koningin van de tip-in een aderlating voor Oranje en haar club Amsterdam, dat stroef begonnen is aan het seizoen. "Gelukkig reageerden Alyson (Annan) en het team ook direct enthousiast", aldus Jonker. "Iedereen, zowel bij Oranje als bij mijn club Amsterdam, is blij voor me."

Voorgevoel

In de EK-finale tegen Duitsland maakte Jonker de openingstreffer, zo nu blijkt haar laatste voor Oranje. "Ik had al een voorgevoel", zo stelde ze na afloop emotioneel. Bekijk hier Jonkers reactie.

Jonker emotioneel na EK-finale: 'Had al gevoel dat ik ging scoren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl