NOS Sport

Sifan Hassan schrikt van schorsing Salazar: 'Ik ben een schone atlete'

Sifan Hassan schrikt van schorsing Salazar: 'Ik ben een schone atlete'

Atlete Sifan Hassan is geschrokken van de schorsing die haar coach Alberto Salazar is opgelegd wegens dopingpraktijken. "Het is een moeilijke tijd. Ik wist dat er een onderzoek liep, maar het is raar dat de uitkomst op dit moment, tijdens de WK, bekend wordt."

Hassan ging eind 2016 in zee met het zogeheten Nike Oregon Project van Salazar, wiens reputatie toen al omstreden was. Haar naam is niet genoemd in de dopingzaak en de wereldkampioene op de 10.000 meter zegt er ook niets van te weten.

"Het is van zes jaar geleden. Ik ben schoon, ons team is schoon, er is mij nooit iets aangeboden en ik heb nooit iets gezien", aldus Hassan, die zegt geen spijt te hebben dat ze destijds met Salazar in zee is gegaan. "Als ik iets had gedaan of gezien, dan wel. Maar ik ben schoon, word heel vaak getest en kan zeggen dat ik mijn medaille eerlijk heb gewonnen."

Van Commenée neemt begeleiding over

De accreditatie van Salazar voor de WK in Doha is inmiddels ingetrokken. De begeleiding van Hassan is daarom met onmiddellijke ingang overgenomen door de Nederlandse hoofdcoach Charles van Commenée.

Technisch directeur Ad Roskam zegt dat hij "wel even met zijn ogen moest knipperen" toen hij het nieuws over Salazar vernam. Maar hij houdt een rotsvast vertrouwen in de Nederlandse atlete.

Roskam houdt volledig vertrouwen in Hassan na schorsing coach

"Toen ze naar de trainingsgroep van Salazar vertrok, zijn er voorzieningen getroffen om ervoor te zorgen dat ze op een veilige en schone manier kon sporten. Zo wordt ze begeleid door een volledig Nederlands medisch team."

Weg uit Oregon?

De vraag is nu of Hassan wel bij het Nike Oregon Project moet blijven. De atlete zelf weet niet wat ze anders zou moeten doen. "Alberto heeft een probleem, maar de groep heeft ook andere coaches. Volgend jaar zijn de Olympische Spelen in Tokio. Waar moet ik naartoe? Een andere coach zoeken? Het is heel moeilijk om te zeggen: ik ga nu weg."

De Atletiekunie is nu nog niet bezig met de vraag wat er na de WK met de begeleiding van Hassan moet gebeuren. "Sifan moet hier eerst nog de 1.500 meter lopen", zegt Roskam. "Na de WK zullen we kijken hoe de situatie zich verder ontwikkelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl