NOS Sport

Sifan Hassans coach Salazar voor vier jaar geschorst vanwege doping

De Amerikaanse atletiekcoach Alberto Salazar, die onder anderen Sifan Hassan onder zijn hoede heeft, is voor vier jaar geschorst. Volgens het Amerikaanse dopingagentschap USADA is hij schuldig aan meerdere dopingovertredingen. Zo zou hij atleten die hij coachte, hebben voorzien van testosteron.

Salazar, een oud-marathonloper, staat bekend om zijn experimentele trainingsmethodes in zijn trainingscentrum in Oregon, het zogeheten Nike Oregon Project. Hij wordt al geruime tijd in verband gebracht met doping.

De omstreden reputatie van Salazar weerhield Sifan Hassan er eind 2016 niet van om met hem in zee te gaan. De Nederlandse heeft voortdurend gezegd dat ze zich nooit zal inlaten met doping. Haar naam is ook niet genoemd in de dopingzaak rond Salazar. Afgelopen zaterdag veroverde ze in Doha WK-goud op de 10.000 meter.

Hassan over toekomst: 'Moeilijk voor mij om weg te gaan uit Amerika'

De Amerikaanse atletiekbond heeft inmiddels de accreditatie van Salazar voor de WK atletiek ingetrokken.

USADA zegt dat de straf is opgelegd op basis van veel bewijs, waaronder getuigenverklaringen van atleten. Onder hen is de Amerikaanse hardloopster Kara Goucher, die in 2015 in een BBC-documentaire een boekje opendeed over de praktijken van Salazar.

Geschokte Salazar in beroep

Salazar was in het verleden ook de coach van onder anderen de succesvolle langeafstandslopers Mo Farah en Galen Rupp. Zowel de Brit als de Amerikaan heeft betrokkenheid bij doping altijd ontkend.

De 61-jarige Amerikaan Salazar heeft in een verklaring laten weten geschokt te zijn door de uitkomst van het USADA-onderzoek en in beroep te gaan tegen de straf. "Het Oregon Project heeft doping nooit toegestaan en zal dat ook nooit doen", stelt hij.

Volgens Salazar hebben hij en zijn atleten tijdens het zes jaar durende onderzoek "een onrechtvaardige, onethische en zeer schadelijke behandeling door USADA moeten doorstaan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl