NOS Nieuws

Rekenkamer: Warmtebedrijf Rotterdam is financieel debacle

Rotterdam heeft onaanvaardbare grote risico's genomen met het Warmtebedrijf. De financiële schade voor de gemeente kan oplopen tot honderden miljoenen euro's en het college heeft de gemeenteraad niet juist over de risico's geïnformeerd.

Dat concludeert de Rekenkamer in Rotterdam na onderzoek naar het debacle met het Warmtebedrijf, in een rapport dat morgen wordt gepresenteerd.

Het Warmtebedrijf werd in 2006 opgericht met een nobel doel: de enorme hoeveelheden warmte die industrieën in de Rotterdamse haven in lucht en water lozen te gebruiken voor het verwarmen van zo'n half miljoen huizen in Rotterdam.

Eigen pijplijn

Het project had een valse start. Partner Shell haakte al snel af omdat het aftappen van warmte bij de raffinaderij te duur bleek te zijn. Afvalbedrijf AVR nam de plaats van Shell in, maar in het contract met AVR verplichtte het Warmtebedrijf zichzelf warmte af te nemen tegen een hoog tarief. Onder meer door de ongunstige contracten met de AVR liepen de verliezen van het Warmtebedrijf al snel op tot tientallen miljoenen.

In deze video zie je hoe zo'n manier van verwarmen precies werkt:

Hoe werkt een warmtenet?

In 2017 sloot het Warmtebedrijf een contract met Nuon om warmte te leveren aan 13.000 huizen in Leiden. Dat zou vanaf volgend jaar moeten gebeuren, maar dit jaar werd duidelijk dat dat niet gehaald zal worden. De aanleg van de pijplijn is inmiddels geheel stil komen te liggen.

De gemeente heeft tot nu toe 73,5 miljoen euro in het Warmtebedrijf gestoken en staat voor nog eens 104 miljoen garant. De kans is zeer groot dat de gemeente dit geld kwijt is. Het college heeft volgens de Rekenkamer onverantwoorde risico's genomen door aan te sturen op een contract met Nuon terwijl de financiering van de aanleg van de leiding nog niet rond was.

Faillissement

Volgens directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer heeft het college nog meer risico's genomen. Daardoor kan het echec met het Warmtebedrijf volgens hem de gemeente uiteindelijk 'honderden miljoenen euro's' gaan kosten. Op het stadhuis circuleren al scenario's waarbij de gemeente in het geval van een faillissement voor 400 miljoen het schip in gaat, maar dat bedrag wil Hofstra niet bevestigen. 'Ik hou het op honderden miljoenen', zegt hij.

In de gemeenteraad van Rotterdam lijkt een meerderheid te zijn voor een raadsenquête.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl