Burnet in halve finales 200 meter, vierde WK-titel hinkstapspringer Taylor

Burnet na bereiken halve finales 200 m: 'Dacht dat ik vierde geworden was'

Taymir Burnet heeft zich bij de wereldkampioenschappen atletiek in Doha geplaatst voor de halve finales op de 200 meter. De Nederlander liep in zijn serie naar de derde plaats in 20,37 seconden, 0,02 seconde boven zijn persoonlijk record. Christian Taylor veroverde voor de vierde keer de wereldtitel bij het hinkstapspringen. Hij bleef landgenoot Will Claye voor.

Burnet, die eerder op de 100 meter tot de halve finales reikte, trof zondagavond een zware serie. De Turkse titelverdediger Ramil Goelijev was de grote favoriet. Ook de Brit Adam Gemili, de Amerikaan Rodney Rowe en de Braziliaan Paulo André Camilo de Oliveira waren dit seizoen al sneller dan de Nederlander, die zich met een tijd van 20,35 eind juni in La Chaux-de-Fonds had geplaatst voor Doha.

Hinkstapspringer Christian Taylor

Burnet was goed weg bij de start en kon zich optrekken aan de Brit Adam Gemili, die de race won in 20,06 seconden. Wereldkampioen Goelijev liep naar de tweede plaats in 20,27. Burnet streed met de Nigeriaan Divine Oduduru om de derde plaats. De Nederlander was 0,03 seconde sneller.

Sneller

"Ik ben heel blij", keek Burnet terug op zijn race. "Ik dacht dat ik vierde was geworden. Ik heb alles gegeven voor die derde plaats. Ik denk dat het in de halve finales nog wat sneller kan. Ik moet proberen iets relaxter te lopen op de laatste 50 meter."

Topfavoriet Noah Lyles plaatste zich eenvoudig voor de volgende ronde. De Amerikaan, die dit seizoen met 19,50 de vierde tijd ooit liep, finishte in de slotserie als tweede in 20,26 achter Jereem Richards uit Trinidad en Tobago (20,23).

Fenomeen Taylor

Hinkstapspringer Christian Taylor veroverde zijn vierde wereldtitel. De Amerikaan bleef in een spannend duel zijn landgenoot Will Claye voor. Vooraf werd al een tweestrijd tussen de Amerikanen verwacht en de favorieten stelden niet teleur.

Taylor kende met twee ongeldige sprongen een stroeve start, maar toonde daarna zijn klasse. In zijn vijfde poging kwam hij tot 17,92 meter en dat bleek de winnende afstand.

Claye werd met 17,74 meter tweede. De erelijst van Taylor is er een om de vingers bij af te likken. Naast vier wereldtitels won hij goud op de Spelen van 2012 en 2016.