Lammers: 'Logisch dat Vettel wachtte'

De Grand Prix van Rusland was niet een van de spectaculairste races van het seizoen, volgens Max Verstappen was het zelfs een 'saaie race'.

Mercedes-coureur Lewis Hamilton won in Sotsji, waar een zege voor Ferrari verwacht werd. Charles Leclerc startte namelijk van poleposition met Hamilton achter hem en daarachter ploeggenoot Sebastian Vettel. De Duitser was Hamilton en Leclerc in de eerste bocht al voorbij en toen werd het kissebissen bij Ferrari.

Omdat het lange rechte stuk bij de start in Rusland een lastige uitgangspositie biedt aan de rijder op poleposition, had het Italiaanse team een plan bedacht. Vettel moest in de slipstream van Leclerc gaan zitten om in ieder geval Hamilton buiten de boot te houden. Mocht Vettel daarbij Leclerc voorbijgaan, moest de Duitser die plek later weer teruggeven.

Dat gebeurde lange tijd niet en dat leverde veel frustratie op bij Leclerc. Formule 1-analist Jan Lammers snapt wel dat Vettel wachtte.

"Vettel kijkt in zijn spiegel en ziet dat Leclerc nog heel ver weg is. Dus die moet heel veel tijd inleveren. Hij zat er wel meer dan een seconde achter. Vettel kwam met een normale opmerking: 'Zullen we het een paar ronden later doen, dat we eerst samen weg kunnen rijden.' Dat vond ik heel logisch."

Volgens Lammers waren de pitstops cruciaal voor de zege van Hamilton. "Na de stops van Ferrari viel Vettel uit en daardoor kwam er een virtual safetycar. Op dat moment kwamen de Mercedessen binnen en die verloren veel minder tijd dan Leclerc met zijn pitstop, dus kwamen ze voor hem de baan weer op."

STER reclame