Django Warmerdam ziet rood
NOS Voetbal

Gronings onbegrip na rode kaart Warmerdam, voor Kuipers was 'de maat vol'

Na afloop van de zwaarbevochten overwinning van Ajax op FC Groningen ging het vooral over het incident een kwartier voor tijd. Groningen-middenvelder Django Warmerdam kreeg zijn tweede gele kaart na tijdrekken bij een inworp. "Ik dacht dat het een grap van arbiter Björn Kuipers was", aldus de trainer van de Groningers, Danny Buijs.

Volgens de oefenmeester had Kuipers nooit een tweede gele kaart gegeven als de overtreding door een Ajacied was gemaakt. "Jij denkt toch ook niet dat Nico Tagliafico voor de tweede keer geel krijgt als de ingooi vijf seconden te lang duurt? Ik dacht Frans Bauer komt zo tevoorschijn met Bananasplit."

"Dit soort dubieuze momenten vallen altijd in het voordeel uit van een topclub", aldus Buijs. "Toen ik zelf nog voetbalde was dat een gegeven en dat zien we ook nu weer terug."

Ook Warmerdam zelf, die zijn eerste rode kaart in zijn carrière kreeg, was niet te spreken over de beslissing van de scheidsrechter. "Ik ben teleurgesteld en onbegrip overheerst."

Bekijk hier de reacties van Buijs en Warmerdam:

Kuipers legde de verantwoordelijkheid voor de opgelopen kaarten bij Warmerdam neer. "Het is niet slim van een man die al geel heeft om tijd te rekken."

Voor hem was in de 73ste minuut de maat vol. "Groningen begon in de zeventiende minuut al met tijdrekken en dat ging de hele wedstrijd door. Ik heb hen toen al gewaarschuwd."

Bekijk hier de reacties van arbiter Kuipers en Ajax-trainer Ten Hag na afloop:

"In de rust heb ik Groningen nog eens verteld om met tijdrekken te stoppen. Toen mijn college Sander van Roekel Warmerdam vier of vijf keer gewaarschuwd had, gaf ik hem zijn tweede gele kaart."

'Overduidelijk en irritant'

Ajax-trainer Erik ten Hag ergerde zich de hele wedstrijd al aan het tijdrekken van Groningen, al kon hij de tactiek wel begrijpen. "Ik snap dat Groningen zo voetbalde, maar het tijdrekken was zo overduidelijk en irritant."

Buijs begrijpt dat hij de beslissing van Kuipers moet accepteren: "Soms zijn keuzes van de arbitrage niet juist, maar daar kopen we niets voor. We moesten verder met tien man en we hebben helaas verloren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl