Sifan Hassan viert haar wereldtitel op de 10.000 meter Getty Images

Met een geweldige versnelling in de slotronde liep een sensationele Sifan Hassan naar haar eerste wereldtitel op de 10.000 meter bij de wereldkampioenschappen in Doha.

"Dit is echt fantastisch", vertelt een blije Hassan na haar race. "Ik had altijd grote verwachtingen en dan lukte het niet, maar nu ben ik volwassen en gefocust. Ik heb vandaag geen fouten gemaakt."

Hassan: 'Echt fantastisch, ik ben zo blij!'

Hassan begon haar race, zoals altijd, achteraan. "De eerste 3.000 meter was ik zo moe", aldus de 26-jarige atlete. "Als het te langzaam gaat, word ik moe. Mijn benen waren moe, maar gelukkig ging het daarna sneller en voelde het beter. Ik moest gewoon rustig blijven."

"Het was zwaar, want ik wilde niet meteen gaan sprinten. Ik ben heel geduldig gebleven en de laatste rondjes kwam ik langzaam dichterbij."

Imposante Hassan verovert WK-goud Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de slotfase kwam Hassan naar voren en liep ze soeverein naar haar eerste goud op deze afstand. Het was pas de tweede keer dat ze op de baan een 10.000 meter liep. "Mijn coach zei vorig jaar dat ik dit moest doen, maar ik zei: nee, nooit!"

"Het leek mij zo saai en ik kan me niet focussen op 25 rondjes, maar zes maanden geleden ben ik hier toch voor gaan trainen. Eerst vond ik het saai en wilde ik weglopen, maar nu heb ik gewoon WK-goud!"

Knappe prestatie van Krumins

Achter Hassan liep Susan Krumins de zevende tijd, een zeer knappe prestatie, aangezien de atlete nog twijfelde of ze op tijd hersteld zou zijn. "Ik kan het niet geloven", vertelde ze na afloop. "Dit is echt beter dan ik had verwacht."

Krumins: 'Veel beter dan ik had verwacht'

Krumins begon vier weken geleden pas met haar voorbereiding op de WK en besloot vorige week om toch te starten in Doha. "Ik ben wel weer gezond, maar ik had zo'n achterstand. Toch heb ik niet te veel aan de WK gedacht, maar ik hoopte stiekem op top-8."

Dat lukte. "Ik heb voorzichtig gelopen, maar ik verras mezelf echt enorm hier. En goud voor Sifan, dat had ik sowieso wel verwacht."

STER reclame