Sifan Hassan is wereldkampioen op de 10.000 meter
NOS Sport

Hassan verovert op imposante wijze wereldtitel 10.000 meter

Het eerste deel van de missie van Sifan Hassan op de wereldkampioenschappen atletiek is volbracht. De 26-jarige atlete veroverde zaterdagavond in de hitte van Doha haar eerste wereldtitel in de buitenlucht. Hassan, sinds 2013 voor Nederland uitkomend, liep op imposante wijze naar goud op de 10.000 meter.

Hassan won, door een geweldige versnelling in de slotronde, in 30.17,62. De geboren Ethiopische liep in de slotfase weg bij de Ethiopische Letensebet Gidey (30.21,23). Het brons was voor de Keniaanse Agnes Tirop (30.25,20). Susan Krumins liep op fraaie wijze naar de zevende plaats.

Keuze

Hassan gaat later in het toernooi nog voor een tweede gouden medaille. De derde Nederlandse wereldkampioen na Rens Blom (polsstokhoog, 2005) en Dafne Schippers (200 m, 2015 en 2017) moet nog kiezen tussen de 1.500 en de 5.000 meter. Die afstanden zijn in Doha niet te combineren.

"Ik wil de 1.500 meter doen, mijn coach wil dat ik de 5.000 meter ga doen. We gaan praten, maar ik weet nog niet wie er wint", zei ze na haar gouden race.

Imposante Hassan verovert WK-goud

Voor Hassan, die na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 trainer Honoré Hoedt verliet en in Amerika bij de gerenommeerde Alberto Salazar ging trainen, was het pas de tweede keer dat ze op de baan een 10.000 meter liep. Eerder dit jaar in het Amerikaanse Stanford debuteerde ze op die afstand met direct een WK- en olympisch startbewijs.

In de maanden daarna liet de atlete, die wel al Europese titels en een indoorwereldtitel achter haar naam had staan, imposante races zien op de 1.500 meter, mijl, 3.000 en 5.000 meter. De 10.000 meter kende echter nog wat geheimen, gaf ze in de aanloop toe. "Het is vooral saai, 25 rondjes lopen", liet ze weten.

Zelfvertrouwen

In Doha stond zaterdag echter een atlete vol zelfvertrouwen aan de start. Waar ze in het verleden op het hoogste podium geregeld tactisch de mist inging, liep ze in Doha een doordachte race. Hassan begon achterin. Op die manier kon ze het veld van 22 loopsters goed overzien.

Vooraan bepaalden drie Keniaanse en drie Ethiopische atletes het wedstrijdverloop. Na 4.800 meter sloot Hassan aan, zonder overigens een poging te doen het tempo op te schroeven. Dat deden de Keniaanse vrouwen wel, zonder dat er een afscheiding kwam.

Die kwam er wel in de slotfase, toen de Ethiopische Gidey probeerde haar concurrentes te verrassen. Hassan bleef koel, passeerde Hellen Obiri, pakte vervolgens Tirop en haakte aan bij Gidey. Tegen de versnelling van de Nederlandse was de Ethiopische vervolgens niet opgewassen.

Susan Krumins was de tweede Nederlandse deelneemster aan de strijd om de medailles op de 10.000 meter. De nummer twee van de EK vorig jaar in Berlijn besloot pas laat naar Doha af te reizen.

Bij Krumins werd na een verblijf in Amerika in mei een parasiet in haar lichaam vastgesteld. Het herstel verliep moeizaam en de atlete miste belangrijke trainingen in de zomer. Drie maanden lang kon ze slechts de helft van de voorgenomen trainingsarbeid verrichten.

St. Moritz

Een paar weken geleden voelde ze zich weer helemaal fit en kon ze zich weer maximaal inspannen. Krumins begon aan een inhaalslag, die haar via een trainingsstage op hoogte in St. Moritz uiteindelijk in Doha bracht.

Krumins liep een uitgekiende race, die haar uiteindelijk op de zevende plaats bracht. Daar was ze gezien haar voorbereiding dolblij mee.

Kogelslingeraarster DeAnna Price (26) veroverde haar eerste wereldtitel. Ze was in de finale met een afstand van 77,54 meter een klasse apart. Joanna Fiodorow pakte zilver met een worp van 76,35 meter.

Price is de eerste Amerikaanse die op dit onderdeel de wereldtitel verovert. Tot nu toe was de zevende plaats het beste resultaat van een Amerikaanse bij het kogelslingeren, dat voor de vrouwen sinds 1999 op het WK-programma staat.

Price kwam vier jaar geleden op de WK niet door de kwalificatie, werd in 2016 achtste op de Spelen en eindigde op de vorige WK als negende. In de finale in Doha was ze goed voor de beste drie worpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl