NOS Sport

Bennema en Schippers hopen na lastige voorbereiding op derde kunststukje

Bennema over Schippers: 'Misschien heeft rug roet in het eten gegooid'

Het is frustrerend, geeft Bart Bennema toe. Zeker voor Dafne Schippers, maar ook voor hem. De hernieuwde samenwerking tussen de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter en de atletiektrainer heeft dit seizoen nog niet tot toptijden geleid. De concurrentie is een stuk sneller geweest.

In Doha begint de sprintster vandaag aan een nieuwe WK-missie met de series op de 100 meter. Aan het einde van een seizoen dat al vroeg in het jaar door een val van de trap voor Schippers met een achterstand begon. "Ik trek de haren niet uit mijn hoofd, maar ik baal er wel van dat het niet lukt", blikt Bennema vooruit naar de WK.

In het snikhete Doha, waar airco's het leven van de atleten in het atletiekstadion enigszins moeten veraangenamen, verdedigt Schippers komende week haar wereldtitel van Londen op de 200 meter.

Bart Bennema in gesprek met Dafne Schippers tijdens een training

De vraag is of de succesvolle sprintster het kunststukje voor de derde keer op rij voor elkaar kan krijgen. De val van de trap en de daaruit voortgekomen rugklachten hebben Schippers dit seizoen flink belemmerd.

"In de trainingen en de estafette zie ik geregeld wel de goede Schippers, maar tot nu toe zitten de problemen zowel op de 100 als de 200 meter op het eerste stuk. Dat loopt gewoon niet goed genoeg", zegt Bennema, die haar in 2015 in Peking naar de wereldtitel op de 200 meter loodste. Ze verbaasde er de hele wereld met een tijd van 21,63 seconden.

Schippers na haar wereldtitel in Londen

De succesvolle samenwerking hield op na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, waar Schippers zich tevreden moest stellen met zilver op haar favoriete afstand. De atlete ging verder met de Amerikaan Rana Reider, onder wiens leiding ze in de 2017 de wereldtitel in Londen prolongeerde.

Gemakkelijk ging dat toen niet. In november vorig jaar vertrok Reider plotseling bij de Atletiekunie. Bennema bleek als bondscoach op Papendal de voor de hand liggende vervanger.

Ingrediënten van de meerkamp

Toch beseft Bennema dat de situatie rond zijn pupil in de loop der tijd danig is veranderd. Was Schippers tijdens haar eerste periode onder zijn leiding nog gewend de sprintnummers te combineren met de meerkamp, inmiddels is het accent uitsluitend op de sprint komen te liggen. Bennema zou graag de succesformule van die eerste jaren weer hanteren.

"Toen ik haar de eerste keer trainde, was ze een meerkampster. Pas het laatste anderhalf jaar ging ze vol voor de sprint. Nu was het plan hetzelfde: weer wat ingrediënten uit de meerkamp gebruiken, omdat dat haar motorisch prikkelt en uitdaagt. Daar zijn we amper aan toegekomen. Je bent bezig met een veranderingsproces. Dat duurt alleen iets langer dan ik gehoopt had", constateert Bennema.

Dafne Schippers en Bart Bennema trainen op Papendal

De laatste voorbereiding op weg naar Doha vond in het Turkse Belek plaats. Daar moest de finetuning gebeuren. In een rustige omgeving, waar ze zich goed van alles kon afschermen. Schippers zelf vertrouwt in Doha op haar ervaring als toernooiloopster. Dat ze tot nu toe in de 4x100 meter estafette op haar best was, is voor haar geen verrassing. "Dat is makkelijker, omdat ik niet in een startblok zit."

Injectie

De rugproblemen hebben haar veel trainingen gekost. Een injectie eerder in het seizoen bracht wat verlichting. "Een hele periode is het goed gegaan, maar helaas werd het weer even wat minder", zegt de wereldkampioene over de fysieke toestand. "Ik hoop dat het, als ik wat meer uitgerust ben, beter gaat."

Bart Bennema en Dafne Schippers in 2015 op de tribune bij de WK in Peking

Zorgen maakt Schippers, die zich in Doha wel beklaagde over haar onderkomen, zich niet echt. "Er zijn wat hobbels op de weg die ik moet nemen, maar ik heb de afgelopen tien jaar enorm veel ervaring opgedaan. Ik weet wat me te doen staat. En ik weet wat ik kan. Tijden voor de WK zeggen me niets: in 2017 stond ik voor de WK ook vijftiende op de wereldranglijst. Ik ben nog steeds hebberig", aldus Schippers.

Kopiëren

Bennema hoopt er het beste van. "Op trainingen zie ik stukken dat ik denk: Ja, dat is het. Om dat echter naar de wedstrijden te kopiëren is nog niet helemaal mogelijk voor haar. Het is vooral frustrerend voor haar, maar ik sta er ook. Misschien heeft die rug roet in het eten gegooid, maar nu moet ik roeien met de riemen die ik heb."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl