Max Verstappen op het circuit van Sotsji AFP

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Rusland vanaf de negende plaats. De Nederlander klokte in de kwalificatie de vierde tijd, maar wordt wegens een gridstraf die hij voor dit weekeinde al kreeg, vijf plekken naar achteren gezet.

Ferrari-coureur Charles Leclerc pakte voor de vierde keer op rij poleposition. Hij is daarmee de eerste Ferrari-coureur sinds Michael Schumacher die vier keer op rij vanaf de eerste plek start bij een grand prix. Mercedes-coureur Lewis Hamilton zette de tweede tijd neer.

Ferrari-coureur Sebastian Vettel was een fractie langzamer dan Hamilton (0,023). Hij zorgde samen met Valtteri Bottas, die de vijfde tijd neerzette, maar als vierde start wegens de straf van Verstappen, voor een tweede startrij met wederom een Ferrari en een Mercedes.

"Er zit niet meer in, we verliezen veel te veel op het rechte stuk", was de korte analyse van Verstappen voor de camera van Ziggo Sport. "Ik denk als ik terug kan rijden naar een vierde, vijfde plek morgen, doen we het goed."

Verstappen heeft voor dit weekeinde de beschikking gekregen over een verbeterde versie van de Honda-motor. Als gevolg van de motorwissel kreeg hij een gridstraf. Een coureur mag namelijk reglementair drie keer per seizoen van motor wisselen, bij elke volgende keer volgt een straf.

Albon en de Toro Rosso-coureurs Pierre Gasly en Daniil Kvyat kregen om diezelfde reden ook een straf. Bij de Rus Kvyat werd ook de hele aandrijving vervangen, daarom kreeg hij er een straf bij en moet hij achteraan starten.

Voor Kvyat verloopt het raceweekend voorlopig desastreus. Nadat zijn motor het op vrijdag al tijdens de eerste vrije training had begeven, moest hij in de derde vrije training ook al snel naar de kant wegens problemen met de krachtbron. In de kwalificatie keerde hij niet meer terug.

Vrije training

Bij de derde vrije training, eerder op de dag, liet Verstappen nog de vijfde tijd noteren. De Limburger, die bij de eerste twee vrije trainingen op vrijdag erg snel was, was zaterdagochtend bijna anderhalve seconde langzamer dan Ferrari-coureur Charles Leclerc.

Verstappen reed net als Albon z'n rondjes voornamelijk op de wat langzamere medium band. Toen de Nederlander de laatste minuten van de vrije training wilde benutten om op de zachte, snellere band te rijden, beschadigde hij de onderkant van zijn auto.

Een paar bochten later schoof hij daardoor naast de baan. Gelukkig kon hij zonder al te veel schade de pitsstraat opzoeken.

Uitslag derde vrije training

STER reclame