Carlos Sainz (McLaren) op het circuit van Sotsji AFP

Het McLaren Formule 1-team gaat vanaf 2021 weer rijden met Mercedes-motoren. Het team breekt met Renault, dat sinds dit seizoen ook al geen leverancier meer is van Red Bull.

Met Renault is er nog een contract voor volgend jaar, maar de breuk is opvallend omdat de McLarens pas sinds vorig jaar aangedreven worden door de motor van de Franse fabrikant. Hoewel het team met Carlos Sainz en Lando Norris dit seizoen vierde staat in het constructeursklassement, is er toch besloten van leverancier te veranderen.

McLaren haalde dit jaar wisselende resultaten met de Renault-motor. Sainz en Norris wisten gezamenlijk vijftien keer in de toptien te eindigen, maar waren de helft van hun uitvalbeurten te wijten aan problemen met de Renault-motor.

Zo stond Sainz met een rokende motor aan de kant bij de eerste grand prix van het jaar in Australië en strandde Norris op weg naar zijn beste resultaat in zijn carrière (vijfde) een ronde voor het einde van de GP van België toen zijn motor ermee ophield.

Mercedes oude bekende

McLaren reed van 1995 tot en met 2014 ook al met motoren van Mercedes. De renstal stapte daarna over naar Honda en wordt sinds 2018 aangedreven door Renault. Mercedes levert momenteel al motoren aan het eigen fabrieksteam, Racing Point en Williams.

De breuk met McLaren is een aderlating voor Renault, dat na 2020 geen enkel team meer waar het motoren aan levert en wederom vele miljoenen aan inkomsten weg ziet vallen. Miljoenen die goed gebruikt kunnen worden om de motor door te blijven ontwikkelen.

Tot vorig jaar leverden de Fransen namelijk ook de krachtbon aan Red Bull, maar daar kwam na een jarenlange verbintenis na vorig seizoen een einde aan. Vooral de betrouwbaarheid van de motor werd vaak gelaakt, iets waar Max Verstappen afgelopen seizoenen vaak over klaagde.

STER reclame