Kompany onaantastbaar bij crisisclub Anderlecht: 'Hij is een goeroe'
"Vincent Kompany is te groot voor Anderlecht. Hij heeft iets 'Obama-achtigs', iedereen hangt aan zijn lippen. Hij is bijna onsterfelijk."
Filip Joos, Vlaams voetbalcommentator en -analist, probeert over de telefoon de status van Kompany bij de gevallen Brusselse grootmacht te verwoorden. En geeft daarmee tegelijkertijd aan dat de Belgische vedette nog altijd vast in het zadel zit.
Want ondanks de slechtste competitiestart sinds 1922 - vijf punten uit acht wedstrijden en een dertiende plaats op de ranglijst - staat iedereen bij Anderlecht als één man achter Kompany, die afgelopen zomer als speler/trainer terugkeerde op het oude nest.
"Kompany en het bestuur zijn twee handen op één buik. En de fans lopen met hem weg. Hij krijgt veel meer tijd om iets neer te zetten dan ieder ander. Het gebrek aan persoonlijkheid in het elftal van Anderlecht wordt gecompenseerd door één figuur: Kompany."
"Hij zal ook nooit zelf opstappen. Voor 99,9% weet ik zeker dat hij tot het einde van het seizoen trainer van Anderlecht is. Misschien zelfs wel langer."
Maar hoe kan het dat Anderlecht, vorig seizoen zesde na de play-offs, nog verder is afgegleden? Joos zet vraagtekens bij het transferbeleid. "Vergelijk het met Ajax, dat Dusan Tadic haalt. Nog lang niet aan het einde van zijn Latijn. Anderlecht verwelkomt Samir Nasri, die vijf kilo te zwaar arriveert. Je kan hem niet gelijk afschrijven, maar zijn stempel heeft hij nog niet kunnen drukken. Nacer Chadli is ook geen leiderstype. Hij neemt de jeugd niet bij de hand."
Het vertoonde spel is ook nog niet om over naar huis te schrijven, maar Joos ziet lichtpuntjes. "Veel balbezit, dominant. Een beetje zoals Manchester City. Alleen, bij Anderlecht leidt het nog tot weinig kansen en goals. Slechts zes goals in acht wedstrijden. Dat is ongelooflijk. Spits Kemar Roofe, gekomen van Leeds United, is inmiddels blessurevrij en wellicht geeft hij Anderlecht een zetje."
Na de 2-1 nederlaag tegen Club Brugge wachten nu wedstrijden tegen Waasland-Beveren, Charleroi, STVV en Eupen. Kortom, Anderlecht moet nu toch echt punten gaan pakken. "Ik denk nog steeds dat Anderlecht de play-off 1 gaat halen", zegt Joos.
"Een plek bij de eerste zes moet toch mogelijk zijn. Maar als er in de komende vier duels niet minimaal tien punten worden gepakt, dan is er wel een enorm probleem."
Scherper gesteld, dan moeten er koppen gaan rollen. Zoals gebruikelijk in de voetbalwereld, bij uitblijvende resultaten. Maar wie? In Belgische media wordt gewezen naar trainer Simon Davies en technisch directeur Frank Arnesen.
"Davies is formeel de hoofdcoach en kwam vanuit Manchester mee in het kielzog van Kompany. Als je Davies wegstuurt, dan ontsla je Kompany eigenlijk ook. Zoiets zou ik mij niet kunnen voorstellen", aldus Joos.
Enfin, de crisis bij Anderlecht is voorlopig niet bezworen, ook al zorgde de moeizame bekeroverwinning tegen Beerschot (2-3 na verlenging) deze week voor enige opluchting. Joos: "Er hangt een rare, maar boeiende sfeer rond de club. Kompany heeft meer krediet dan Pep Guardiola bij City. Hij heeft te veel charisma. Meer dan alle vijftien andere trainers in de eerste klasse bij elkaar. Kompany is een goeroe. Iedereen volgt hem."