Lilian de Geus
NOS Sport

Wisselvallige voorlaatste dag kost De Geus koppositie op WK

Een dag voor de medalrace is Lilian de Geus haar koppositie bij de WK windsurfen kwijt. Op het Italiaanse Gardameer begon ze sterk, maar eindigde ze met een slechte race. De Chinese Lu Yunxiu gaat nu aan de leiding.

De 27-jarige Nederlandse finishte als eerste en tweede in de eerste twee races en verstevigde zo haar eerste plaats in het klassement. Maar in de derde race ging het mis en werd De Geus 23ste, haar slechtste klassering tot nu toe.

De wind nam flink af en draaide gedurende de race. Een vlaag die de titelverdedigster in de olympische RS:X-klasse net miste, waardoor ze plots als 45ste kwam te varen en aan een flinke inhaalrace moest beginnen.

Wisselvallige voorlaatste dag kost De Geus koppositie op WK

"Ik baal er nog steeds heel erg van", aldus De Geus. "Het had zo'n perfecte dag voor me kunnen zijn. Maar ik zie het als een leermoment. Nu staat er best wel wat druk op voor de medalrace."

Tijdens de WK mag je één klassering wegstrepen, het zogenaamde schrapresultaat. Dat is nu haar 23ste plaats. Daardoor telt haar slechtste resultaat van daarvoor, een 20ste plaats, nu wel mee voor het klassement.

Goud blijft mogelijk

Dat is de reden dat De Geus nu tweede staat. Ze kan zaterdag nog wel goud pakken, maar dan moet ze wel drie plaatsen hoger eindigen in de medalrace dan de Chinese. Ook moet ze dan nummer drie Katy Spychakov achter zich houden.

Een eventuele titelprolongatie zal voor De Geus extra mooi zijn vanwege de locatie. "Ik denk hier elke keer terug aan toen ik een jaar of twaalf was en leerde surfen op het Gardameer, een van de leukste plekken ter wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl