Mathieu van der Poel soleert in 2013 naar de wereldtitel bij de junioren, de laatste gouden medaille voor Nederland bij de mannen op de weg Getty

"Nou, Van der Poel wordt natuurlijk wereldkampioen. Dat is niet zo moeilijk", opent NOS-verslaggever Han Kock. Twee keer nadenken hoeft hij niet. Dat doen ook de meeste andere wielerwatchers niet bij het invullen van hun voorspelling voor het wereldkampioenschap bij de mannen, komende zondag in Yorkshire. Behalve analist Danny Nelissen.

"Het zou me juist verbazen als Van der Poel wereldkampioen wordt. Hij zal wel toptien rijden, maar iedereen zal op zijn wiel zitten. Dan kun je niet winnen, lijkt me."

Kock countert: "Natuurlijk zit iedereen op zijn wiel. Maar dat zaten ze in andere koersen ook en toen reed hij bij ze weg." Dat lijkt ook de algehele opinie bij de internationale wielervolgers: Nederland heeft de topfavoriet in zijn gelederen.

Voorspellingen wielerwatchers

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
Van der Poel Van der Poel Van der Poel Gilbert Evenepoel
Sagan Van Avermaet Trentin Sagan Valverde
Evenepoel Gilbert Van Avermaet Van der Poel Van Avermaet
Gilbert Trentin Lutsenko Clarke Matthews
Trentin Sagan Cavagna Alaphilippe Van der Poel

Nelissen kijkt in elk geval reikhalzend uit naar de wegrace van komende zondag, die rond de klok van twee uur live te volgen is op NPO 1 en NOS.nl. Niet in de laatste plaats omdat het een open wedstrijd kan gaan worden. "Ik vind het lastig om meteen één gedoodverfde winnaar aan te wijzen."

"Komt bij dat koersen in Engeland heel moeilijk is. Het is niet hetzelfde als fietsen in Nederland of Frankrijk, waar je op lange rechte stukken nog weleens weg kan dromen. Nee, in Engeland moet je echt fietsen, sturen, je moet continu bezig zijn."

'Vervelende k-heuveltjes'

Het parcours gaat telkens op en af, 285 kilometer lang. In de laatste honderd kilometer leggen de renners zeven keer een rondje van circa veertien kilometer door Harrogate af. "Het is constant Vlaamse Ardennen-werk. Ik vond het zelf altijd moeilijk fietsen daar. Ik reed de Leeds Classic en heb de Ronde van Groot-Brittannië gereden. Steeds maar vervelende k-heuveltjes die niet eens op de kaart staan."

Herman verkent WK-parcours in Harrogate: constant op en af

Om die reden denkt Nelissen aan een explosieve renner, die al die klimmetjes goed kan verteren en die durft te koersen. Hij komt uit bij... Remco Evenepoel. "Ik heb hem in de tijdrit zien rijden. Ik raak steeds meer onder de indruk. Hij is bovendien iemand van de nieuwe generatie - Van der Poel is dat ook - die dat explosieve goed aankan."

Bij Kock staat Evenepoel ook hoog op het lijstje. Hij interviewde de negentienjarige Belg woensdagmiddag na de tijdrit. "Ik zie zijn bravoure. En zijn ogen. Hij weet heel goed wat hij wil. Hij zei nog heel netjes dat Gilbert en Van Avermaet de kopmannen zijn, maar ondertussen..."

Evenepoel: 'Deze zilveren medaille is goud waard voor mij'

Het wordt een tactische koers, voorspelt Nelissen, en dan is het in het voordeel van Evenepoel dat hij een Belgisch paspoort heeft.

"Je zal moeten aanvallen, wil je van de topfavorieten afkomen. En dan moet je niet doorrijden als Van der Poel in je wiel zit. Die tactiek kan alleen werken als je met een sterk blok voor de dag komt. En dat doet België. Met naast Gilbert en Van Avermaet ook nog een Dylan Teuns, een Tim Wellens, die in slecht weer altijd goed is, en een Yves Lampaert."

Het slechte weer is genoemd. Volgens de voorspelling van de Vlaamse weerman Bram Verbruggen gaat het stormen zondag in Groot-Brittannië. Dat maakt de koers nog lastiger. En ook zaterdag, bij de wegwedstrijd voor vrouwen, wordt regen voorspeld.

Alle wielerwatchers voorspellen zaterdag bij de vrouwen een Nederlandse zege. Maar de vraag is wie de gelukkige zal zijn. De oranjehemden hebben ontegenzeggelijk de sterkste selectie van allemaal: Chantal Blaak, Lucinda Brand, Anna van der Breggen, Floortje Mackaij, Amy Pieters, Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Marianne Vos.

"Vos heeft de grootste kans, simpelweg omdat ze een redelijke sprint heeft. In principe is zij de grootste favoriet", stelt Kock. Maar hij gaat voor een andere naam. "Ik denk aan Lucinda Brand. Zoals zij in de laatste etappe van de Ladies Tour nog vooruitreed... Het hele peloton beet zich op haar stuk. Het was dat Van der Breggen zich opofferde, anders was ze niet teruggepakt."

Voorspelling wielerwatchers

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
Brand Vos Van Vleuten Vos Vos

"Maar als Brand wint", vervolgt Kock, "zal ze dat op zo'n Chantal Blaak-achtige manier doen. Zoals zij won in Bergen twee jaar geleden. Wegrijden en gedekt worden door de grote kanonnen die Nederland verder nog heeft. Waar ik Brand zeg, zou ik overigens ook gewoon Van Vleuten of Van der Breggen kunnen noemen. Ook zij kunnen op die manier kampioen worden."

Zie hieronder een overzicht van Nederlandse wereldkampioenen bij de vrouwen en een vooruitblik met de Britse WK-troef Lizzie Deignan

WK-uitzendingen NOS

Zaterdag 28 september wegwedstrijd (v) Vanaf 14.15 uur live op NPO 1 en NOS.nl
Zondag 29 september wegwedstrijd (m) Vanaf 9.30 uur liveblog op NOS.nl, vanaf ca. 14.00 uur live op NPO 1

STER reclame