NOS Voetbal

Emmen-aanvaller Arias in gedachten nog bij overleden doelman Curaçao

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

Arias: 'Jairzinho was zo'n goede gozer'

Als Jafar Arias vanavond in het shirt van FC Emmen het veld betreedt voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag, speelt hij niet alleen voor zijn club en zichzelf. In gedachten is hij ook bij Jairzinho Pieter, de reservedoelman van de nationale ploeg van Curaçao, die op 9 september overleed, vermoedelijk aan hartfalen.

"Ik zal Pieter altijd meenemen, welke wedstrijd ik ook speel. We zullen altijd aan hem denken en hem in ons hart meedragen."

Jarzinho Pieter

Arias verbleef die dramatische dag met de selectie van Curaçao in een hotel in Port-au-Prince, waar het team was neergestreken voor een Nations League-wedstrijd tegen Haïti. "Pieter voelde zich al een aantal dagen niet zo lekker", herinnert Arias zich.

Schuldvraag

"Wij zaten met z'n allen te ontbijten en lieten hem uitslapen om lekker uit te zieken. Op een gegeven moment hoorden we ambulances aankomen bij het hotel. In eerste instantie wisten we niet dat het voor hem was. Maar op de groepsapp schreef een aantal jongens al dat het goed mis was."

"We zijn met z'n allen naar boven gegaan. Daar hebben ze Pieter nog een aantal minuten gereanimeerd. Ze hebben geprobeerd zijn tong uit zijn mond te halen. Maar het was te laat."

Het plotselinge overlijden van de doelman kwam hard aan bij de selectie. Spelers stelden zichzelf de schuldvraag. "We hebben ons allemaal afgevraagd of we niet meer hadden moeten doen, hem niet eerder naar de dokter hadden moeten sturen. Dat is altijd achteraf, maar zulke vragen zijn mens-eigen."

Het hotel werd het decor van een intens verdriet. "We zaten met z'n allen op de gang, in de hotelkamers. Dan zie je dat iedereen in huilen uitbarst."

Krachtig

De pas 31 jaar oude Pieter was weliswaar geen basisspeler, binnen de selectie was hij alom geliefd. "Een heel motiverende teamgenoot. In de ochtend gingen we voor wedstrijden bidden met de hele groep. Zijn gebeden waren altijd heel krachtig. Daar maakten we grapjes over."

"Natuurlijk, de dood wens je niemand toe. Maar zo'n persoon met een puur hart, die met iedereen het beste voorheeft en iedereen boven zichzelf plaatst... Dat is echt heftig."

Jafar Arias

De doelman stierf een dag voordat Curaçao in het strijdperk trad tegen Haïti. Het afgelasten van het duel had voor de hand gelegen, maar de selectie besloot anders. "We hebben bij elkaar gezeten, zonder de coaches. En toen zijn we alle spelers afgegaan. Kunnen we het opbrengen om de wedstrijd te spelen? We kwamen unaniem tot de conclusie dat we in zijn naam zouden gaan spelen."

Flinke knuffel

Zo hing de herinnering aan Jairzinho Pieter nadrukkelijk boven de wedstrijd in Port-au-Prince, die eindigde in 1-1. Na zijn doelpunt toonde Elson Hooi een grijs shirt met de tekst 'Love puru 22 Legend'. Teamgenoten gingen rond met het wedstrijdshirt van hun overleden ploegmaat.

"Na het laatste fluitsignaal zag je iedereen op de grond liggen"vertelt Arias. "Toen kwam pas echt het besef dat Pieter echt weg is. We zijn bij elkaar gaan staan, hebben een gebed voor hem gedaan waarin we zeiden dat hij altijd bij ons zal zijn."

Voordat de spelers uitwaaierden naar hun clubs, maakten ze een tussenstop in Curaçao, waar de dood van Pieter voor een enorme schok had gezorgd. "We zijn langs de familie gegaan om ons respect te tonen, de familie even een flinke knuffel te geven en sterkte te wensen. Je zag dat de familie helemaal kapot was. Daar zijn heel veel tranen gevallen. Daarna zijn we verder gegaan."

In het geval van Jafar Arias ging de reis terug naar FC Emmen, ver weg van Curaçao. Maar met zijn teamgenoot in het hoofd en in het hart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl