ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen en president-commissaris Tom de Swaan
NOS Nieuws

Beurskoers ABN Amro hard onderuit na witwasonderzoek OM

Beleggers zijn flink geschrokken van het justitie-onderzoek bij ABN Amro. Op de Amsterdamse beurs duikelde de koers meer dan 12 procent, wat neerkomt op ruim twee miljard euro aan verdampte beurswaarde.

De bank, nog voor 56 procent in staatshanden, liet vanmorgen weten dat het OM onderzoek doet naar mogelijke overtreding van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme. De klantendossiers zijn niet op orde en daardoor kan de bank meegewerkt hebben aan witwassen. Mogelijk hangt de bank een grote boete boven het hoofd. ING kreeg vorig jaar voor een soortgelijk vergrijp een boete opgelegd van 775 miljoen euro.

Volgens het OM wordt gekeken naar drie overtredingen van de anti-witwaswet. De bank heeft om te beginnen niet genoeg onderzoek gedaan naar de achtergrond van klanten. Verder zou er niet tijdig afscheid zijn genomen van verdachte klanten. En tot slot werden verdachte transacties onvoldoende gemeld. De bank belooft volledig medewerking aan het onderzoek.

DNB

Het onderzoek strekt zich uit over meerdere jaren en zal naar verwachting meer dan een jaar in beslag nemen.

ABN Amro liet vorige maand al weten door toezichthouder De Nederlandsche Bank te zijn gemaand de klantendossiers op orde te brengen. Sancties als een aanwijzing of boetes werden niet uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl