1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Amsterdam vreest voor politiecapaciteit als kabinet strijd tegen drugs opvoert

Burgemeester Halsema van Amsterdam is bang dat de extra inzet van het kabinet op de bestrijding van harde drugscriminaliteit ten koste zal gaan van de Amsterdamse politiecapaciteit. Ze zei dat in een raadsdebat over de moord op advocaat Derk Wiersum, vorige week in Amsterdam.

Minister Grapperhaus wil nu een nationale drugseenheid van 450 mensen in het leven roepen. Halsema is daarvoor, maar vreest dat de capaciteit van haar korps erbij inschiet. Volgens Halsema komt dat nu al mensen tekort. Ze riep de raad op eensgezind te zijn in de roep naar Den Haag om meer middelen en meer geld beschikbaar te stellen.

Burgemeester Halsema over de plannen van minister Grapperhaus

Halsema: 'Het water staat ons echt aan de lippen'

Plaatsvervangend politiechef Pronker sloot zich daarbij aan. Hij zei dat voor het oplossen van de moord op Wiersum alles uit de kast wordt gehaald en dat dit een groot beslag op zijn mensen legt. De gevolgen zijn al merkbaar; agenten die met andere onderzoeken bezig waren, zijn daar tijdelijk vanaf gehaald om aan het onderzoek naar de moord op Wiersum mee te doen.

Ook voor de beveiliging van objecten en de bewaking van andere personen rond dit proces worden mensen uit zijn korps ingezet. Dat heeft gevolgen voor de zichtbaarheid van de politie in de stad, zei Pronker. Dat zal ook bij evenementen problemen opleveren. "Zo veel rek zit er niet in", zei hij.

Noodwet

Halsema wil ook dat overheidsdiensten in het kader van de bestrijding van harde criminaliteit sneller informatie kunnen uitwisselen. Desnoods moet daar een noodwet voor worden aangenomen. "Als wij aan de achterkant willen kijken bij bedrijven, dan hebben we gegevens nodig van de FIOD en de Belastingdienst. Daarvoor is een wetswijziging nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl