Ajax pas in tweede helft op stoom tegen Fortuna Sittard

Bekijk de samenvatting van Ajax-FC Groningen

Ajax heeft het inhaalduel met Fortuna Sittard gewonnen. De Amsterdammers waren de hele wedstrijd de bovenliggende ploeg, maar begonnen pas in de tweede helft, mede dankzij een hattrick van Quincy Promes, met scoren: 5-0.

Bij Ajax maakte Donny van de Beek zijn rentree. De middenvelder was hersteld van een bovenbeenblessure en speelde tegen Fortuna zijn honderdste duel in de eredivisie. Hakim Ziyech ontbrak bij in de basis. Hij had nog teveel last van een pijnlijke hamstring.

Badmuts voor Tagliafico

De Ajacieden werden na een half uur opgeschrikt na een harde botsing van verdediger Nicolás Tagliafico met Fortuna-doelman Alexei Koselev. Daarbij liep de Argentijn een flinke hoofdwond op.

Tagliafico liet zich niet door de klap uit het veld slaan en marcheerde na een medische behandeling met een fraaie badmuts terug het veld in.

Zijn hoofddeksel leek op de badmuts die zijn ploeggenoot David Neres tijdens het interlandduel tussen Brazilië en Peru, toen de Braziliaan hard in aanraking was gekomen met ploeggenoot Casemiro.

Zoek de verschillen tussen de badmuts van Tagliafico tegen Fortuna Sittard en die van Neres tegen Peru eerder deze maand:

Nico Tagliafico met badmuts
  • EPA

Ajax-trainer Erik ten Hag zag dat zijn team de gehele eerste helft de bovenliggende partij was, maar ging desondanks na 45 minuten met kopzorgen de kleedkamer in. Zijn elftal kreeg voldoende kansen om op voorsprong te komen, maar hij mocht zijn verdediger Daley Blind bedanken dat hij bij de les was.

Blind was namelijk attent op eigen doellijn, toen Fortuna-spits Bassala Sambou de grootste kans uit de eerste helft kreeg. Hij omspeelde doelman André Onana die tot halverwege de eigen helft was uitgekomen, maar kwam dankzij Blind net niet tot scoren.

Vier keer is scheepsrecht

Pas in de tweede helft kwam Ajax op stoom. Quincy Promes had al drie kansen gemist toen hij snel na rust zijn vierde grote kans omtoverde in een doelpunt.

Na de openingstreffer kwam Ajax op toeren en maakten de Amsterdammers nog vier doelpunten. De onfortuinlijke Fortuna-verdediger Cian Harries hielp de Ajacieden een handje met een eigen doelpunt en ook David Neres pikte zijn doelpuntje mee.

Bal is van Promes

Promes scoorde de derde en de vijfde goal en mocht dankzij zijn hattrick de speelbal mee naar huis nemen.

Na afloop stond de aanvaller met de bal onder zijn arm trots voor de camera. "Ik zet hem in de kamer van mijn zoontje. Als aandenken. Dus ik hoop niet dat hij hem kapot gaat maken of ermee gaat spelen", aldus een tevreden Promes.

Bekijk hier de reacties van Promes, Ten Hag en Fortuna-trainer Sjors Ultee na afloop van de wedstrijd:

Ten Hag zag in de tweede helft een heel ander Ajax. "In de eerste helft speelden we stationsvoetbal. In de tweede helft was ons speltempo veel hoger en daarmee speelden we Fortuna uit elkaar", aldus de oefenmeester.

Fortuna-trainer Sjors Ultee had na de eerste helft even het gevoel dat er wat te halen viel in Amsterdam. "Maar toen de 2-0 zo snel na de 1-0 volgde, wist ik dat het wel erg moeilijk ging worden."