De graftombe in de Dodenvallei
NOS Nieuws

Definitief oordeel: resten van Franco mogen weg uit Dodenvallei

Het lichaam van oud-dictator Franco mag worden weggehaald uit de Dodenvallei, heeft het Spaanse Hooggerechtshof geoordeeld. Franco's lichaam zal worden overgebracht naar de gemeentelijke begraafplaats El Pardo. Daar ligt zijn vrouw ook begraven.

"Het is echt een historische dag dat het hof nu besluit 'weg met die man, die mag daar niet langer liggen'", zegt correspondent Rop Zoutberg op NPO Radio 1. Het heeft een generatie geduurd voor er een regering was die het besluit nam om "de oud-dictator weg te halen uit het bedevaartsoord voor extreem-rechts dat het mausoleum in de Dodenvallei is geworden".

Het Hooggerechtshof is de allerhoogste juridische instantie in Spanje. Een beroep tegen deze uitspraak is niet meer mogelijk.

Bittere pil

Francisco Franco liet het mausoleum bouwen door dwangarbeiders om de mensen te eren die tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1936 tot 1939 sneuvelden terwijl ze opkwamen voor zijn regime. Hij liet er vervolgens ook zonder toestemming van hun families tienduizenden willekeurige doden herbegraven, waaronder politieke tegenstanders en dwangarbeiders.

Voor de nabestaanden van die mensen is het een bittere pil dat hun dierbaren naast de dictator liggen, die na zijn dood in 1975 werd bijgezet in het door hemzelf ontworpen massagraf.

Correspondent Rop Zoutberg maakte vorig jaar onderstaande reportage bij Franco's graf:

'Franco ligt als een kraker tussen de gevallenen'

Het weghalen van de resten van de voormalige generalissimo uit de graftombe in de Dodenvallei was een belangrijke belofte van de sociaaldemocratische regering van premier Sánchez. Die wil dat het een 'plek van verzoening' wordt.

"Franco's familie heeft steeds aangevoerd dat de Dodenvallei een gewijde plek is en dat de resten van de dictator niet veilig zijn als ze daar worden weggehaald", zegt Zoutberg. Hij noemt het "heel opvallend", dat de bezwaren van de familie nu unaniem verworpen zijn door een Hooggerechtshof waar ook conservatieve rechters in zitten.

Verhuizing voor de verkiezingen

De familie wilde hem laten herbegraven in de kathedraal van Madrid, centraal in de binnenstad, maar ook daar heeft het hof een stokje voor gestoken. "Het laat zich raden, de regering zag al aankomen dat die plek dan het nieuwe bedevaartsoord zou worden. De beslissing is nu genomen om hem over te brengen naar de gemeentelijke begraafplaats buiten Madrid."

Volgens Zoutberg wil de regering de verhuizing van het lichaam van Franco hebben afgerond voor 10 november. "Dan zijn er hier verkiezingen en de regering is als de dood dat als hier nieuwe bestuurders komen, het uiteindelijk toch niet doorgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl