NOS Nieuws

Zeker 20 doden bij hevige onlusten in Papoea

Bij protesten tegen de Indonesische regering in de provincie Papoea zijn zeker 20 doden gevallen. Daarnaast vielen er zo'n 70 gewonden bij de onlusten, melden de autoriteiten.

Honderden woedende demonstranten gingen vandaag de straat op in de stad Wamena. Daarbij staken ze huizen, winkels en regeringsgebouwen in brand. Dat leidde tot confrontaties met ordetroepen.

Op beelden uit Wamena zijn schoten te horen en is te zien dat verschillende gebouwen in brand staan.

Doden en branden na onlusten in de Indonesische provincie Papoea

Drie demonstranten zouden door ordetroepen zijn doodgeschoten. Volgens een legerwoordvoerder vielen de meeste doden in de brandende gebouwen. De verwachting is dat het dodental verder oploopt.

Ook elders in Papoea is het nog onrustig. Mensen staan met machetes voor hun winkels en huizen, om hun bezit te verdedigen tegen demonstranten. Het vliegveld van Wamena is gesloten.

Geruchten

De protesten begonnen na geruchten dat een docent op een middelbare school die niet afkomstig was uit Papoea een inheemse leerling voor "aap" had uitgescholden.

Volgens de politiebaas van Papoea is er geen bewijs gevonden voor de racistische uitlatingen. Hij stelde dat de geruchten vals waren, bedoeld om rellen uit te lokken.

Door de geruchten laaiden de protesten in de provincies Papoea en West-Papoea vandaag weer op. Demonstranten gaan al weken de straat op om zich uit te spreken tegen racisme en discriminatie en voor zelfbestuur.

Begin jaren 80 ondervond de familie van Raki Ap aan den lijve hoe de Indonesische regering zich opstelt tegenover Papoea's die onafhankelijkheid nastreven. Zijn vader Arnold werd doodgeschoten door het Indonesische leger. In Nieuwsuur sprak Ap daarover:

Arnold Ap, een prominente West-Papoeaanse vrijheidsstrijder

Onder Papoea's heerst al tientallen jaren een onafhankelijkheidsstreven. Hun grondgebied valt sinds 1963 onder gezag van Indonesië. Het maakte net als de rest van Indonesië deel uit van Nederlands-Indië, maar Nederland weigerde het bij de soevereiniteitsoverdracht in 1949 aan de Republiek Indonesië af te staan en stichtte er de kolonie Nederlands Nieuw-Guinea.

Pas toen er oorlog met Indonesië over dreigde, gaf Nederland zijn 'laatste bastion in de Oost' op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl