ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren op maandag 27 april Koningsdag in Maastricht, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat Willem-Alexander als koning zijn verjaardag viert in Limburg.

Het stadsbestuur laat weten uit te kijken naar het bezoek van de koning en zijn familie. "De stad heeft alles in huis om de koninklijke familie een geweldige dag te bieden. Samen met alle Maastrichtenaren gaan wij er een feestelijke Koningsdag van maken", zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

De burgemeester benadrukt tegenover het ANP dat de komst van de koning geen doekje is voor het bloeden, nadat de stad vorig maand naast de organisatie van het Eurovisiesongfestival greep. ''Voor ons is dit echt een hoofdprijs", zegt Penn-te Strake. Zij vindt dat de twee evenementen niet met elkaar zijn te vergelijken.

Oud en jong tegelijk

Penn-te Strake ziet het als een mooie kans om Maastricht, een van de oudste steden maar met de jongste en meest internationale bevolking, aan de rest van het land te laten zien. Die twee zielen van de stad vormen de basis voor het programma op Koningsdag.

Het wordt "een verhaal van innovatie en traditie, dat door alle Maastrichtenaren wordt verteld, dwars door alle lagen van de bevolking, en ongeacht de vele achtergronden van de bewoners", aldus de burgemeester.

Amersfoort

De koninklijke familie was dit jaar te gast in Amersfoort. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden toen vergezeld door onder anderen hun dochters Amalia, Ariane en Alexia. Of alle prinsessen ook komend jaar weer van de partij zijn, heeft de RVD niet bekendgemaakt.

STER reclame