Omroep Gelderland

In Nijmegen staan al anderhalf jaar 48 dieseltreinen die zijn bestemd voor Roemenië op het spoor. Ze zijn al betaald, maar worden maar niet opgehaald. Omdat ze in de weg staan, wil NS de verkoop via de rechter ongedaan maken.

De Buffels, zoals de treinstellen worden genoemd, staan achter station Nijmegen. Het Roemeense bedrijf Ferotrans heeft ze gekocht van NS én betaald.

Afgesproken was dat ze in maart van het vorig jaar opgehaald zouden worden voor een tweede leven in Roemenië, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Ferotrans heeft NS laten weten dat er problemen zijn met het transport.

"We vinden het sowieso jammer dat ze hier anderhalf jaar stil hebben gestaan", zegt woordvoerder Léonie Bosselaar van NS tegen Omroep Gelderland. "Ze staan op een opstelterrein van ProRail. Dat opstelterrein moet na 1 oktober leeg zijn omdat er werkzaamheden gaan plaatsvinden."

NS is zelf onlangs gestopt met de Buffel, die sinds 1996 op het Nederlandse spoor reed. NS heeft er geen vertrouwen meer in dat de treinstellen deze maand nog opgehaald worden door de nieuwe eigenaar en wil de treinen zelf gaan verplaatsen. Daarom wil de NS de verkoop nu via de rechter ongedaan maken.

"Het zijn niet onze treinen. Dus we kunnen niet zomaar erin stappen en ze wegrijden. Vandaar dat we nu naar de rechter gaan om het eigendom op deze treinen terug te krijgen", aldus de NS-woordvoerder.

STER reclame