ANP

Goedemorgen! Bij de Verenigde Naties in New York begint vandaag de klimaattop. koning Willem-Alexander en premier Rutte zijn erbij. En wordt Virgil van Dijk uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar?

Eerst nog regen. Vanuit het zuidwesten wordt het droog en klaart het voorzichtig op. Het wordt 19 graden. Na vandaag is het wisselvallig, met elke dag wel wat zon, maar ook elke dag buien. De middagtemperatuur ligt rond 18 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In New York begint de klimaattop van de Verenigde Naties. Tientallen regeringsleiders en staatshoofden komen bij elkaar om mogelijke maatregelen te bespreken. Ook koning Willem-Alexander en premier Rutte zijn erbij.
  • In de rechtbank in Utrecht vindt de tweede pro-formazitting plaats tegen Gökmen T., verdachte van de tramaanslag afgelopen maart. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Gökmen T. is zelf niet bij de zitting aanwezig, hij erkent de rechtbank niet en weigert te komen. Deze keer wordt hij niet verplicht.
  • Virgil van Dijk wordt vanavond in Milaan mogelijk uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar, op de FIFA Football Awards. Hij strijdt met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo om de titel. Sari van Veenendaal maakt kans om uitgeroepen te worden tot beste keepster van het jaar.

Wat heb je gemist?

De Britse reisorganisatie Thomas Cook stopt per direct met alle activiteiten. Alle boekingen voor vluchten en vakanties zijn geannuleerd. Honderdduizenden vakantiegangers die nu op reis zijn met Thomas Cook zijn gestrand.

Wereldwijd staan er nu 22.000 banen op de tocht. Het bedrijf heeft hoge schulden en verkeert al langer in financiële nood. De top van Thomas Cook kwam gisteren bijeen om een faillissement af te wenden, maar die gesprekken zijn op niets uitgelopen.

Met Thomas Cook Nederland, waar ook Neckermann Reizen onder valt, zijn nu 10.000 Nederlanders op reis. Het is niet duidelijk of de Nederlandse tak ook faillissement gaat aanvragen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Paarse bloemkolen, spruitjes die zelfs kinderen lekker vinden of sla die minder vatbaar is voor ziektes: dat zijn zomaar wat resultaten van plantenveredeling bij groenten. En Nederland is wereldkampioen op dit gebied. Van alle groenten die wereldwijd worden gegeten, komt 40 procent uit Nederland. In Enkhuizen opent Syngenta vanmiddag een splinternieuw zaadinnovatiecentrum.

"Ons doel is om nieuwe technologieën te ontwikkelen die helpen een groeiende wereldbevolking te voeden en tegelijkertijd onze planeet te beschermen", zegt woordvoerder Hanneke Verhelst van Syngenta tegen verslaggever Jeroen Schutijser die alvast even mocht rondkijken.

"We ontwikkelen bijvoorbeeld nieuwe zaden en planten die weerbaarder zijn, die beter bestand zijn tegen extreem weer en ziektes en daarom minder gewasbescherming nodig hebben. Hoe sterker de plant, hoe hoger immers de opbrengst", aldus Verhelst.

Fijne dag!

STER reclame