Eli Iserbyt zegeviert in het Amerikaanse Waterloo NOS

Eli Iserbyt heeft ook de tweede veldrit van het wereldbekerseizoen naar zijn hand gezet. In de modder van het Amerikaanse Waterloo besliste de Belg het duel met zijn landgenoot Toon Aerts uiteindelijk overtuigend in zijn voordeel.

Beste Nederlander was bij ontstentenis van Mathieu van der Poel, die volgend weekeinde een gooi wil doen naar de wereldtitel op de weg, Corné van Kessel. Hij finishte als vijfde op 2.18 van de winnaar.

Iserbyt, na zijn winst vorige week in Iowa City gestart in de witte leiderstrui, en Belgisch kampioen Aerts namen direct het initiatief. In de tweede van zes ronden sloeg Aerts een klein gaatje op het door de regen doorweekte parcours waarop veel gelopen moest worden en ook veel gevallen werd.

Foutjes

De winnaar van vorig jaar ging door de vermoeidheid echter foutjes maken. Hij gleed regelmatig onderuit en reed ook nog eens lek.

De pas 21-jarige Iserbyt, tweevoudig wereldkampioen bij de beloften, profiteerde gretig. Hij nam de leiding over en bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Aan de finish bedroeg de marge 1.08.

Achter de uitgeputte Aerts werd Michael Vanthourenhout op 1.23 derde, daarmee de Belgische hegemonie onderstrepend. In de toptien waren de Nederlanders Van Kessel en Joris van Nieuwenhuis (achtste op 2.47) de enige niet-Belgen.

Uiteraard verstevigde Iserbyt, die dit seizoen debuteert in het wereldbekercircuit, zijn leidende positie in het klassement. Lars van der Haar - dertiende in Waterloo - is daarin op de zesde plaats de hoogst geklasseerde Nederlander.

Veterane Nash beste bij de vrouwen

De 41-jarige Katerina Nash won de strijd bij de vrouwen. Ook de met een Amerikaanse getrouwde Tsjechische ging op het door de regen zeer glibberige parcours enkele keren onderuit, maar was uiteindelijk wel de snelste.

De finish van de met modder besmeurde winnares Katerina Nash NOS

Jolanda Neff eindigde na een fraaie inhaalrace in de slotronde als tweede op 19 seconden van de winnares. Achter de Zwitserse, drie weken geleden nog tweede bij de WK mountainbike in het Canadese Monte Sainte-Anne, eindigde de Britse Evie Honsinger op 31 tellen als derde.

Witte leiderstrui

Maghalie Rochette wist vorige week de openingswedstrijd in Iowa City op haar naam te schrijven, maar kwam nu niet verder dan de vijfde plaats en verloor de witte leiderstrui aan Nash.

Manon Bakker was op de achtste plaats (op 2.20) de beste Nederlandse in het veld waarin veel sterke veldrijdsters ontbraken. Onder anderen wereldkampioene Sanne Cant uit België behoorde tot de afwezigen.

Ook de Nederlandse top, onder wie Europees kampioene Annemarie Worst en Marianne Vos die vorig jaar in Waterloo zegevierde maar nu haar focus heeft liggen bij de WK op de weg in Engeland, ontbrak op het appèl.

STER reclame