1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS WielrennenAangepast

Oranje verovert eerste wereldtitel gemengde ploegentijdrit

Oranje-sextet snelt op WK naar eerste titel gemengde tijdrit

Nederland heeft in Yorkshire de wereldtitel veroverd op de gemengde ploegentijdrit, een onderdeel dat voor het eerst in het programma is opgenomen bij de WK wielrennen. Het Nederlandse zestal verwees Duitsland en Groot-Brittannië naar het zilver respectievelijk brons.

Koen Bouwman, Bauke Mollema en Jos van Emden legden de basis voor de zege door in de regen hun rondje van 13,8 kilometer als snelste af te leggen en de vrouwen met een voorsprong van 20 seconden op de Britse ploeg op pad te sturen.

Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters maakten het karwei vakkundig af en hielden, hoewel Pieters in de slotfase haar teamgenoten moest laten gaan, een marge van 22,75 seconden over op de opgerukte Duitse formatie. Groot-Brittannië was uiteindelijk 51 seconden langzamer dan Nederland.

Eerder ook EK-goud

Oranje reed in een iets andere samenstelling eerder dit jaar in Alkmaar ook al naar goud op de EK. In Engeland was Van Emden de vervanger van Ramon Sinkeldam, Brand nam de plaats in van Floortje Mackaij.

Orange Pictures
Blijdschap in het Oranje-kamp na het binnenhalen van de wereldtitel op de gemengde tijdrit

Bij die EK op Noord-Hollandse bodem had Duitsland veertien tellen moeten toegeven op Nederland en eindigde Italië op 1.25 als derde. De Britten hadden geen ploeg afgevaardigd.

Een nieuwe plak zat er in Yorkshire voor Italië niet meer in toen Elisa Longo Borghini lek reed. Pas vlak voor de finish wist ze zich weer weer bij Tatiana Guderzo en Elena Cecchini te voegen, maar toen was het podium al uit zicht.

'Heel lastig'

Brand was twee jaar geleden als eens met Sunweb wereldkampioen geweest op de ploegentijdrit, maar dat maakte haar niet minder blij met het teamsucces in het nationale tricot. "Gaaf. Heel bijzonder."

Met z'n drieën een tijd neerzetten is wel wat anders dan met een ploeg van zeven of acht rensters, merkte ze op. "Het is heel lastig. Je moet elkaar goed aanvoelen en ook langere beurten draaien met minder lang herstel. Maar prachtig om het zo af te ronden."

Brand blij met WK-goud: 'Prachtig om het zo af te ronden'

Mollema kreeg voor het eerst een regenboog omgehangen. "We wisten dat we een goede kans hadden op een medaille, maar we hadden Duitsland en Italië ook hoog ingeschat. Als je dan wint, is dat wel echt een ontlading."

"We hebben een technisch heel goede tijdrit gereden. Het was best wel een link parcours, met wat afdalinkjes en bochtjes. Maar we hadden vooraf goede afspraken gemaakt en dat heeft zich uitbetaald."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl